Strani kupci ne žele američki dug

Dodajte komentar

Potražnja za državnim dugom SAD među stranim kupcima značajno je opala, a udio državnih obveznica koje drže strani privatni investitori i centralne banke pao je na oko 30 odsto, sa nekih 43 odsto od prije deset godina, objavio je „Wall Street Journal“, pozivajući se na podatke Udruženja industrije hartija od vrednosti i finansijskih tržišta.

Istovremeno, ponude ima sve više, napominje američki medij, navodeći kao primer neto dva biliona dolara novog duga koje je izdalo Ministarstvo finansija SAD ove godine, što predstavlja najveći nivo u istoriji, ako se izuzme zaduživanje u vrijeme pandemije virusa korona 2020. godine.

„Izdavanje je znatno poraslo, a strana potražnja nije“, rekao je za Bred Setser, viši saradnik u Savjetu za spoljne odnose.
Očekuje se da će potražnja za američkim obavezama među stranim investitorima i centralnim bankama, koji su masovno kupovali američki dug tokom 2000-ih i početkom 2010-ih, biti „ograničenija“, ocijenio je Savetodavni komitet za zaduživanje Trezora.

U odgovoru na slabu potražnju, Trezor je nedavno prešao na izdavanje kratkoročnih obveznica koje su u većoj potražnji, u pokušaju da povrati stabilnost tržišta. Prinos na desetogodišnje hartije SAD koji je prošlog mjeseca premašio pet odsto, sada iznosi oko 4,4 odsto.

Podaci koje je Ministarstvo finansija SAD objavilo ranije ove nedjelje pokazuju da su strani investitori prodali neto 2,4 milijarde dolara u dugoročnim trezorskim hartijama u septembru, čime su njihova sredstva dostigla 6,5 biliona dolara.

U međuvremenu, statistika Savjeta za spoljne poslove, koja prati investicije na 12-mesečnoj osnovi, pokazuje da je tempo kupovina iz inostranstva u posljednjih nekoliko mjeseci smanjen na oko 300 milijardi dolara, sa nivoa iznad 400 milijardi dolara tokom većeg dijela 2022.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *