Kinesko tržište nekretnina na ivici, potrebna dodatna državna pomoć

Dodajte komentar

Kineskom tržištu nekretnina, koje čini znatan dio ekonomije zemlje, potrebna je veća potpora vlade kako bi se spriječilo dalje pogoršanje, kažu analitičari.

Cijene postojećih kuća pale su u oktobru najviše od 2014., dok su nepodmireni zajmovi za nekretnine pali prvi put u istoriji, rekao je Larry Hu, glavni ekonomista u Macquarieju, u bilješci od petka.

To ukazuje na povećanje kočenja i na strani potražnje i na strani ponude, piše CNBC.

Dosadašnja politika bila je usmjerena na povećanje potražnje. Ali vlada se nije “pozabavila najvažnijim pitanjem: kreditnim rizikom”, navodi se u izvještaju Macquarieja.

“Bez zajmodavca u krajnjoj nuždi, lako bi se mogla dogoditi samoispunjena kriza povjerenja jer se pad prodaje i rastući rizici od neispunjavanja obveza međusobno jačaju”, navodi se u izvještaju. “Doista, neki veliki developeri nedavno su vidjeli kako im kreditni rizici brzo rastu.”

Peking je nastojao smanjiti visoku zavisnost investitora o dugu kako bi podstakao rast, istovremeno smanjujući skok cijena kuća zbog kojeg je kupovina stana u velikim gradovima postala preskupa za mnoga mlada kineska domaćinstva.

Analitičari UBS-a procjenjuju da sektori nekretnina i srodni sektori sada čine oko 22% kineskog bruto domaćeg proizvoda, što je pad s nivoa od oko 25% zabilježene posljednjih godina.

Od novembra 2022. kineske su vlasti uvele niz mjera s ciljem poboljšanja pristupa finansiranja developerima i smanjenja hipotekarnih stopa.

Međutim, nekretninski div Country Garden ipak je prošlog mjeseca završio u neisplati obveznice u američkim dolarima, piše Bloomberg News.

Što se tiče kupaca stanova, analitičari Nomure su procijenili da je prodato oko 20 miliona jedinica sširom Kine – ali još nije dovršeno.

Stanovi se u Kini obično prodaju prije dovršetka. Nemogućnost preduzetnika da dovrše izgradnju na unaprijed prodatim nekretninama podstakla je prošle godine mnoge kupce stanova da prestanu s otplatom hipoteke na domove koje su već kupili, ali ih tek trebaju dobiti.

Nedavne brojke pokazuju da se problemi u sektoru nekretnina samo pogoršavaju.

Prosječna cijena postojećih kuća u 70 velikih gradova pala je za 0,6% u oktobru u odnosu na prethodni mjesec, u poređenju s padom od 0,5% u rujnu, pri čemu su najveći kineski gradovi prednjačili u padu, rekli su analitičari Nomure u izvještaju pozivajući se na službene podatke.

To je zabrinjavajuće jer se očekuje da će veći gradovi imati trajniju potražnju za domovima zbog dostupnosti poslova.

“Kineski sektor nekretnina tek treba da dostigne dno”, stoji u izvještaju. “Čini se da su tržišta bila malo previše optimistična u pogledu politika podsticanja nekretnina tokom posljednja dva mjeseca.”

(SEEbiz)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *