Sunce će vjerovatno postati najvažniji izvor energije na Zemlji

Dodajte komentar

Napredak obnovljivih izvora energije znači da projekcije u kojima dominiraju fosilna goriva više nisu realistične, tvrde britanski naučnici.

Sunce će vjerovatno postati najvažniji svjetski izvor energije do 2050. godine, ustvrdili su britanski naučnici u objavljenom istraživanju.

Energetski sektor je možda dostigao prekretnicu u kojoj je došlo do sinergije između korištenja solarne tehnologije i procesa učenja kompanija kako bi je učinili pristupačnijom, naveli su naučnici sa Univerziteta Exeter i University College London, prenosi dpa.

„Napredak obnovljivih izvora energije znači da projekcije u kojima dominiraju fosilna goriva više nisu realistične“, izjavila je rukovodioc  istraživanja, dr. Femke Nijsse iz Exeterova instituta za globalne sisteme.

Sve je veće uvjerenje da će dramatično smanjena cijena obnovljive energije uveliko olakšati smanjenje ugljenika u zemljama u razvoju, navodi se.

Dok se čini da je zacrtan put solarne energije da postane najvažniji izvor energije, čak i bez podrške ambicioznijih klimatskih politika, naučnici upozoravaju da bi „prepreke“ to još uvijek mogle spriječiti.

Fokusirati se na solarnu energiju

Naučnici su identifikovali četiri područja koja bi mogla spriječiti prijelaz na dominaciju solarne energije: dostupnost stabilnih električnih mreža, solarno financiranje u zemljama u razvoju, kapacitet opskrbnog lanca i politički otpor u regijama gdje su mnoga radna mjesta povezana s industrijama fosilnih goriva.

Vlade bi se zbog toga trebale manje fokusirati na sam prelaz na solarnu energiju, a više na uklanjanje ove četiri prepreke, preporučuju naučnici.

To uključuje osiguranje opskrbe energijom kada Sunce ne sija, na primjer putem vjetroelektrana i dalekovoda između regija.

Posebno bi afričke zemlje trebale pristup finansiranju kako bi upravljale prijelazom na solarnu energiju. Trebalo bi ojačati nabavne lance, posebno za kritične sirovine poput litija i bakra potrebne za proizvodnju baterija.

Gubitak radnih mjesta u industriji fosilnih goriva i srodnim industrijama, od kojih zavisi egzistencija procijenjenih 13 miliona ljudi širom svijeta, mora se ublažiti, prenijela je Hina.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *