Evropu će 2035. energijom snabdijevati ogromna svemirska solarna farma

Dodajte komentar

Realizacija fascinantne vizije budućnosti u kojoj se sunčeva energija prikuplja u svemiru i prenosi na Zemlju, kao revolucionarni način na koji iskorištavamo čistu energiju i rješavamo goruća pitanja okoline, nije uopšte daleko. Zapravo, predviđena je već za 2035. godinu.

Iako danas možda još uvijek zvuči kao naučna fantastika, ako Evropska svemirska agencija (ESA) ostvari svoj plan, Evropu bi jednog dana 2035. godine mogli početi napajati ogromni plutajući solarni paneli koji će kružiti oko Zemlje.

Tehnologija je još u fazi preliminarnog testiranja, ali krajnji cilj je lansiranje dvokilometarske solarne svemirske farme koja bi kružila 36.000 kilometara iznad Zemlje i proizvodila solarne energije podjednako kao nuklearna elektrana ili – čak šest miliona solarnih panela na zemlji!

– Takav projekt bi osigurao da Evropa postane ključni igrač, i potencijalno lider, u međunarodnoj trci prema skalabilnim rješenjima čiste energije za ublažavanje klimatskih promjena – stoji u saopštenju ESA-e.

Prema navodima, 600 satelita isporučivaće 20% Zemljine potrebe energijom, plan je tehnološke kompanije Space Solar.

Održavanje robotima

Projekat, nazvan Space Solar Energy, dio je ESA-inog istraživačkog i razvojnog programa usmjerenog na novo balansiranje mreže i rezervne izvore energije, koji se trenutno uglavnom osiguravaju fosilnim gorivima, hidro i nuklearnim. Kako će funkcionisati solarna farma u svemiru?

Solarna energija jedan je od najboljih izvora čiste energije, međutim trenutno je sputava nekoliko ograničenja. Na primjer, paneli mogu koristiti energiju samo tokom dana, a čak i tada, mnogo sunčeve svjetlosti apsorbuje atmosfera na putu do tla.

S druge strane, u svemiru su sunčevi zraci oko deset puta jači nego na Zemlji. Kako bi uhvatili i generisali ovaj 24-satni izvor električne energije te ga prenijeli nama putem bežičnog prenosa energije, ESA se udružila s Erbasom (Airbus) – evropskom multinacionalnom avio-kompanijom.

Tehnologija koju razvijaju zasniva se na prenosu koji svakodnevno koriste TV i komunikacijski sateliti. Cilj joj je da precizno usmjeri energetske talase na prijemne antene na Zemlji, koje bi potom talase pretvorile u električnu energiju.

– Nismo daleko od 4G antene, osim što ne želimo da zračimo u svim smerovima, zapravo želja nam je da budemo vrlo precizni poput lasera – pojasnio je Erbasov inženjer Nikolas Šnjader (Nicolas Schneider).

Najveći problem naučnicima koji rade na projektu je što bi satelit morao biti masivan i vjerovatno nekoliko kilometara širok. Sve to otežava projektovanje, izradu i lansiranje no s tehnologijom koja se rapidno razvija, projekat bi mogao postati stvarnost u narednoj deceniji, nadaju se u ESA-i.

I plan o održavanju prema kojem bi satelit u orbiti popravljali roboti danas zvuči podjednako futuristički, no Gvenaele (Gwenaëlle) Aridon, voditeljka Laboratorije za robotiku u Airbus Defense and Space uvjerena je da će robot moći doći i popraviti ploču, ukloniti je i staviti novu ako bude potrebno, presni Blic biznis.

Ključni za očuvanje klime

Konačno, vizionarska tehnološka kompanija Space Solar, sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu, ima cilj da pomoću 600 satelita isporuči 20% Zemljine potrebe energijom. Drugim riječima, dobijena energija mogla bi snabdijevati više od milion domova, značajno doprinoseći čistim i održivim izvorima energije. Samim tim, razvoj solarnih svemirskih farmi nameće se kao ključni korak prema hitnom ublažavanju klimatskih promjena.

To je prepoznala i Vlada Ujedinjenog Kraljevstva koja je namenila 6 miliona funti (6,9 mil EUR) za svemirske solarne istraživačke projekte u Britaniji i dodatnih 5 miliona funti (5,8 mil EUR) za međunarodni projekt pod nazivom CASSIOPeiA koji proučava svemirsku solarnu energiju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *