Mujović: Prodaja EPCG nije u planu, ne bih bio protiv toga da kredibilni partner kupi 10,20 odsto

Dodajte komentar

Apsolutna je neistina da 44. Vlada planira da proda Elektroprivredu Crne Gore, kazao je ministar energetike i rudarstava Saša Mujović, gostujući u emisiji “Na kraju dana” – na TV E. Komentarišući navode bivšeg premijera Dritana Abazovića da je prodaja EPCG plan premijera Milojka Spajića. Mujović je rekao ta kompanija porodično blago Crne Gore i da ne bi bio dio Vlade koja bi na početku svog mandata to blago prodala.

“Premijer je istakao da EPCG, kao vrlo potentna kompanija – u smislu mogućnosti ostvarivanja profita, ima način da izda svoje obveznice i da na taj način dođe do kredita po najpovoljnijim mogućim uslovima – koje će kasnije iskoristiti za neke nove investicije. I to je nešto što i ja podržavam”, kazao je Mujović.

Ministar energetike i rudarstva, međutim, kaže da ne bi smatrao tragičnim prodaju dijela paketa.

“Prodaja EPCG, nikako I nipošto, ali – ovo Vam sad pričam ne kao ministar nego kao neko ko je profesor na ETF-u, ne bih bio protiv toga da neki kredibilni partner, neka izuzetno dobra i respektabilna kompanija koja se bavi proizvodnjom električne energije, uđe i da dobije nekih 10,20 odsto, pretpostavimo, vlasništva – da uđe u upravljačku strukturu EPCG.”

Objašnjava da takav stav ima dijelom i zbog toga što je, kako kaže, EPCG moneta za potkusurivanje i način kako političari i vlast traže način i prostor da kupe glasove i povećaju kapacitete glasačkog tijela, te da se on tome ekstremno protivi.

“Ako imate nekog stranog partnera i on učestvuje u upravljačkoj strukturi, neće toj Vladi i meni kao ministru lako biti da kaže: e, molim Vas, danas će EPCG da kupi neku kompaniju koja nema nikakvu vezu sa njom ili EPCG treba da bude finansijer nekog sportskog saveza, ili EPCG treba ovo ili ono. Ovo pričam kao neko iz struke, prodaju nekog dijela paketa ne bih smatrao tragičnim. Naprotiv, sa mog aspekta – bilo bi čak i poželjno. Ovo apsolutno ne prejudiciram nego prosto želim objasniti da se na takve stvari ne smije gledati sa nekim podozrenjem ili negativno”, naglasio je Mujović.

Ističe da je EPCG prepoznata kao solventan partner koji se može zadužiti I pod povoljnim uslovima I na taj način ulagati u izgradnju nekih novih infrastrukturnih objekata – za korist građana Crne Gore.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *