Donji dom Bundestaga glasao za globalni minimalni porez na dobit

Dodajte komentar

Vladajućoj koaliciji Socijaldemokrata (SPD), Zelenih i pro-poslovnih Slobodnih demokrata (FDP) pridružio se opozicionih konzervativni parlamentarni klub CDU/CSU u usvajanju zakona, dok su tvrdo ljevičarski Die Linke (Ljevica) i krajnje desna Alternativa za Njemačku (AfD) glasale protiv.

Njemačka tako sprovodi direktivu EU-a koja, prema centralnoj vladi, ima za cilj suprotstaviti se “štetnoj poreskoj konkurenciji i agresivnim poreskim aranžmanima” i promovisati “poresku pravdu i jednake uslove za sve”.

Rezolucija je dio globalne poreske reforme. Drugi dio je nova uredba za oporezivanje velikih digitalnih grupa.

Reforma ima za cilj spriječiti korporacije da prebacuju svoju dobit u zemlje u kojima moraju plaćati manje poreza. Kompanije s godišnjim prometom većim od 750 miliona eura moraće platiti ovaj minimalni iznos poreza. Procjenjuje se da će biti pogođeno oko 600 do 800 njemačkih kompanija.

Uredba se primjenjuje bez obzira na to gdje se ostvaruje dobit.

“Nije cilj države ostvariti više prihoda ovim minimalnim porezom”, rekao je zastupnik FDP-a Maksimilian Mordhorst. “Cilj je stvoriti poresku pravdu.”

Zastupnik “Die Linke” Kristian Gorke kritikovao je ono što smatra premalim prihodima za Njemačku. Procjenjuje se da se godišnji gubici zbog izbjegavanja poreza velikih korporacija mjere milijardama. Dodatni prihodi od zakona o minimalnom porezu bili su, pak, samo “suve mrvice”.

Ako mjere stupe na snagu tokom punog perioda procjene od 12 mjeseci, očekuje se da će država ostvariti dodatni prihod od 20 miliona eura, prema nacrtu zakona.

Za novčanu godinu 2026. stoga se u početku pretpostavlja da će direktni učinak biti dodatni poreski prihod od 950 miliona eura za državu, nakon čega slijedi 650 miliona eura 2027. i 420 miliona eura 2028. godine.

Međutim, dok će savezna i državna vlada imati koristi od ovoga, očekuje se da će lokalne vlasti doživjeti značajan pad prihoda.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *