U Centralnu banku stigla dva zahtjeva za kupovinu udjela u Prvoj banci

Dodajte komentar

U četvrtak, 9. oktobra ove godine, poslijepodne, stigla je u Centralnu banku Crne Gore ponuda beogradske Alta banke za kupovinu kvalifikovanog učešća do 50 odsto u Prvoj banci, saznaje Pobjeda.

To je druga ponuda u roku od mjesec za kupovinu istog učešća, jer je prva stigla 27. oktobra, od finansijske kompanije iz Srbije.

Alta banka

Predsjednik Upravnog odbora Alta banke je biznismen Davor Macura (42), a predsjednica izvršnog odbora Una Sikimić (41), doktorica bankarskog i finansijskog menadžmenta, koja je u Alta banku prešla 2021. godine sa pozicije direktorice analize kreditnog rizika u Komercijalnoj banci Beograd.

Do 2019. godine za Davora Macuru i njegove kompanije Alta pej i ABL Solvent nije čuo niko van Zemuna, a danas je dogurao dotle da ga srpski mediji označavaju kao biznismena Aleksandra Vučića. Počeo je kupovinom banke u stečaju, nastavio kupovinom imovine IMT, a sad polako ulazi u poslove sa Elektroprivredom Srbije na mala vrata.

Krajem aprila 2019. godine list Danas je javio da je mjenjačnica i institucija platnog prometa iz Zemuna Alta pej, vlasništvo Davora Macure kupila 28,5 odsto akcija Jubmes banke, koje je ministar finansija Siniša Mali u decembru oglasio na prodaju. Već 2020. godine Jubmes mijenja ime u Alta banka, a Macura preko mjenjačnice u avgustu 2021. dokupljuje još 36,1 odsto akcija te banke od manjinskih akcionara, a u septembru iste godine još 12 odsto. Ove godine otkupila je udio BiH u ovoj banci i dostiže udio od 84,1 odsto u Alta banci. Od 18. januara ove godne traje ponuda Alta paj grupe za preuzimanje preostalih 15,8 odsto akcija te banke, isključivo u gotovom novcu. Među preostalim akcionarima su Ministarstvo finansija Sjeverne Makedonije, sarajevske Union i Privredna banka i skopska Stopanska banka, te Zastava oružje.

Već 2021. godine, druga kompanija Macure ABL Solvent uspijeva da skrene pažnju javnosti na sebe. Prema poslovnim bilansima, ta je firma prijavila 2020. godine ukupnu aktivu od 17 hiljada eura, nula stalne imovine i nula profita. Samo godinu kasnije ukupna aktiva raste na 127 miliona eura, stalna imovina dostiže 125 miliona, iako je lani, na primjer, zaposlenima na ime zarade isplatila ukupno 2.667 eura.

Za taj nagli poslovni uspjeh, po pisanju Nove rs, Macura ima da zahvali kupovini IMT na Novom Beogradu 2021. godine iz stečajne mase za 70 miliona eura, što je četiri puta manje od tržišne vrijednosti zemljišta na kome se ta fabrika nalazila. Zahvaljući zakonu koji je nedavno usvojen u Skupštini Srbije glasovima poslanika vladajuće većine, Macura će besplatno doći do zemljišta, iako je nad njim imao samo pravo korišćenja.

Do para za kupovinu IMT Macura je došao preko AIK banke biznismena Miodraga Kostića, koji je ABL Solventu pozajmio 60 miliona eura, kako bi u novembru 2021. kupio imovinu IMT na Novom Beogradu. Iako se ne zna gdje je ta firma nabavila još deset miliona eura, dug Kostićevoj banci isplatila je već u decembru te godine i riješila se zaloge.

Vojvođanski istraživačko-analitički centar VOICE je došao do ugovora o zalozi između AIK banke i ABL Solventa u kojem obje strane saglasno konstatuju da je u aprilu 2021. godine ABL Solvent preuzeo potraživanja Beobanke u stečaju nad IMT-om (u stečaju). Parcele IMT-a na Novom Beogradu su mu bile osnov da dobije kredit kojim je kupio imovinu. Da nije bilo tog preuzimanja potraživanja Beobanke, ne bi bilo osnova da dobije kredit od AIK banke.

Čitav scenario u kojem se ABL Solvent, potpuno nepoznata firma, pojavljuje kao glavni akter za kupovinu ogromnog zemljišta na ekskluzivnoj lokaciji u Beogradu, odnosi se zapravo na potraživanje Beobanke. U tom scenariju, kako navodi VOICE, osim doskorašnjeg gubitaša ABL Solventa i AIK banke, pojavljuju se i državne agencije – Agencija za osiguranje depozita (AOD) i Agencija za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU). Ova posljednja je 2021. prodavala 35 hektara zemljišta i objekte IMT-a, a Agencija za osiguranje depozita paralelno je nudila paket potraživanja banaka u stečaju, pakovan tako da se u njemu nađe potraživanje Beobanke prema IMT-u, obezbijeđeno hipotekom na zemljištu nekadašnje industrije mašina i traktora.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *