Najveća banka trgovala preko USB memorije zbog hakerskog napada

Dodajte komentar

U četvrtak je trgovanje najveće svjetske banke obavljeno na Menhetnu uz pomoć jednog običnog USB stika.

Američka jedinica Industrijske i komercijalne banke Kine (ICBC) bila je pogođena sajber napadom, zbog čega nije bila u stanju do kraja da obavi kliring nakon što su se subjekti odgovorni za poravnanje transakcija brzo isključili iz pogođenih sistema. To je primoralo ICBC da pošalje potrebne detalje o poravnanju tim stranama putem kurira koji je nosio minijaturni fleš disk.

Ovo prinudno rješenje, kao iz filmova — koje su opisali učesnici na tržištu za Bloomberg — uslijedilo je nakon napada Lockbita, hakerske organizacije povezane sa Rusijom. Lockbit je do sada napadao kompanije Boeing, ION Trading UK i britansku Royal Mail.

Pomenuta situacija je izazvala trenutne poremećaje jer su glavni igrači na tržištu bili primorani da preusmere trgovanje, a mnogi nisu bili sigurni kada će normalni pristup biti nastavljen.

Incident ukazuje na opasnost za koju čelnici banaka priznaju da ih ponekad “drži budne noću” – izglede za sajber napad koji bi jednog dana mogao osakatiti ključni dio umreženog finansijskog sistema, izazivajući kaskadu poremećaja, prenosi Biznis.rs.

Kako su se pojavili detalji napada, zaposleni u sjedištu banke u Pekingu održali su hitne sastanke sa američkim odjeljenjem zajmodavca i obavijestili regulatore. ICBC razmatra da zatraži pomoć od kineskog Ministarstva državne bezbjednosti u svetlu rizika od potencijalnog napada na druge poslovne jedinice.

Kasno u četvrtak, banka je potvrdila da je dan ranije doživjela napad ransomware-a koji je poremetio neke sisteme u njenoj jedinici ICBC Financial Services. Kompanija je saopštila da je izolovala pogođene sisteme i da oni u centrali banke i drugim prekookeanskim jedinicama nisu pogođeni, kao ni filijala ICBC-a u Njujorku.

Obim poremećaja nije odmah bio jasan, iako su učesnici na tržištu trezorskih zapisa prijavili da je likvidnost pogođena.

ICBC FS nudi kliring sa fiksnim prihodom, repo pozajmljivanje trezora i pozajmljivanje nekih hartija od vrijednosti. Jedinica je imala 23,5 milijardi dolara imovine na kraju 2022. godine, prema njenom posljednjem godišnjem podnesku američkim regulatorima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *