U Crnoj Gori nema spornih proizvoda kompanije Coca-Cola

Dodajte komentar

U Crnoj Gori nema spornih pića kompanije Coca-Cola koja se pune u Austriji, potvrdio je Portalu RTCG direktor Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Vladimir Đaković.

Nakon što se u Hrvatskoj digla uzbuna zbog teških posljedica koje imaju pacijenti koji su pili Coca-Colu ili gaziranu vodu Romerquelle, iz RTCG-a su kontaktirali Đakovića kako bi provjerili da li kod nas ima pića koja se pune u Austriji, jer su regionalni mediji pisali da su sporni proizvodi stigli iz te zemlje. Coca-Cola je potvrdila da privremeno povlači jednu seriju Coca Cola Original Taste od pola litre u plastičnoj ambalaži te dvije ograničene serije Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate od 330 mililitara u staklenoj ambalaži.

– Kod nas nema proizvoda koji su iz pogona u Austriji, Coca-Cola se kod nas uvozi iz Srbije, konkretno iz Beograda, a ističem da nemamo spornih napitaka iz pogona u Austriji, o kome pišu mediji u Hrvatskoj – kazao je Đaković.

U Hrvatskoj su četiri osobe hospitalizovane zbog sumnje da su se otrovale gaziranim pićem – tri u Zagrebu i jedna u Rijeci. Policija vrši uviđaj i uzima uzorke spornog pića za dalju analizu i istragu.

Prvi pacijent iz KBC-a Zagreb, nakon što je imao blaže simptome poslije konzumacije gaziranog pića – otpušten je kući. Utvrđeno je da ima blaže endoskopsko oštećenje nepca i gornjeg dijela jednjaka.

Mediji nezvanično saznaju da su dva pacijenata iz Zagreba pila Coca-Colu. Pacijent u Rijeci pio je gaziranu vodu Romerquelle.

– Kod drugog pacijenta utvrđeno je da nema oštećenje jednjaka, i on je imao blaže simptome – kazala je gastroenterolog u KBC Zagreb Mirjana Kalauz.

Dodala je kako su obojica primijetila pečenje i bol u ustima i bol te otežano gutanje, a to su simptomi kod “digestije korozivnih sredstava”.

Hrvatski ljekari apeluju na građane da u slučaju da popiju zatrovanu tečnost nikako ne piju vodu, soda bikarbonu i slično, već da se jave ljekaru.

Gastroenterolog Rajko Ostojić preporučio je građanima da izbjegavaju sva gazirana pića i da piju običnu vodu.

Kompanija Coca-Cola HBC Srbija saopštila je da se voda koja je povezana sa slučajem trovanja u Hrvatskoj ne nalazi u portfoliju te kompanije na srpskom tržištu.

Coca-Cola Austrija oglasila se saopštenjem, u kom je naglasila da su sproveli internu istragu i da problem nije u njihovoj proizvodnji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *