“Koncesijom do modernih aerodroma”

Dodajte komentar
Aerodrom Podgorica

Evropska komisija u nacrtu godišnjeg izvještaja navodi da je Crnoj Gori potrebna modernizacija putne i željezničke mreže, kao i aerodroma. Poručuju i da je za završetak cjelokupnog auto-puta Bar-Boljare potrebno ažurirati zastarjelu studiju izvodljivosti. Brisel smatra i da bi se davanjem aerodroma pod koncesiju riješila ograničena dostupnost zemlje vazdušnim putem.

„Modernizacija transportnog sektora zahtijeva široku akciju. Strateški pravac za razvoj sektora treba revidirati, u skladu sa razvojnim prioritetima EU i obavezama iz Ugovora o transportnoj zajednici (o održivoj i pametnoj mobilnosti), i udaljiti se od trenutnog naglaska na drumskom saobraćaju“, navodi se u izvještaju EK.

Crna Gora ima veoma niske ocjene u pogledu saobraćajne povezanosti.

„Napredak u poboljšanju i modernizaciji kratkih dionica putne i željezničke mreže je spor i uglavnom zahvaljujući sredstvima EU“, navodi se u izvještaju EK.

Prva dionica autoputa Bar-Boljare, kako podsjeća EK, završena je u julu 2022. godine.

„Za završetak cjelokupnog autoputa Bar-Boljare potrebno je ažurirati zastarjelu studiju izvodljivosti, u skladu sa prognoziranim obimom saobraćaja“, stoji u izvještaju.

Kako navodi EK u izvještajnom periodu nastavljeni su radovi na unapređenju željezničke pruge, ali su potrebne dalje akcije kako bi železničko tržište postalo konkurentno.

U izvještaju se pominje i stanje na dva crnogorska aerodroma.

„Trenutno suspendovani tender za koncesiju za održavanje i nadogradnju dva glavna aerodroma u zemlji u Podgorici i Tivtu mogao bi pomoći da se riješi ograničena dostupnost zemlje vazdušnim putem“, poručuju iz EK.

Sa dolaskom Rusa porastao i IT sektor

Struktura privrede ostaje uglavnom nepromijenjena, iako se određena prilagođavanja dešavaju unutar sektora.

Brisel konstatuje da mikro, mala i srednja preduzeća čine okosnicu crnogorske privrede i čine 57,8% ukupnog broja zaposlenih u 2022.

„U njima i dalje dominiraju mikro-preduzeća, koja čine 99% svih preduzeća. Među sektorima, distribucija zaposlenosti ostala je uglavnom stabilna u 2022. godini, pri čemu je sektor usluga apsorbovao 76,7% ukupne zaposlenosti, dok su industrija i građevinarstvo (19%), kao i poljoprivreda (4,3%) imali mnogo niže učešće“, navodi se u izvještaju EK.

Zaposlenost u informatičkom sektoru (ICT) porasla je za 48% na godišnjem nivou u 2022, na koju su, kako se navodi u izvještaju, uticali imigranti iz Rusije koji registruju preduzeća u Crnoj Gori.

Učešće poljoprivrede u BDP-u palo je na 6,7% u 2021. godini, u poređenju sa prosjekom od 7,6% u prethodnih 10 godina, dok je kako navode udio industrije i građevinarstva na nekih 10% i 5% BDT-a.

„U istom periodu, učešće trgovine na veliko i malo poraslo je na 14%, sa 12%. Metalurški sektor prolazi kroz veliku transformaciju nakon zatvaranja topionice aluminijuma KAP i Željezare Nikšič zbog neodrživih troškova proizvodnje. U decembru 2022. godine Željezaru Nikšič preuzela je državna elektroprivreda EPCG, koja planira prenamjenu fabrike za proizvodnju solarnih panela“, saopšteno je iz EK.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *