Wall Street ostvario najduži pozitivan niz u dvije godine

Dodajte komentar
Photo Credit: NYSE

Wall Street je uspio da ostvari najduži pozitivan niz u dvije godine, jer je S&P 500 indeks juče ojačao sedmi dan zaredom. Doduše, ove nedjelje nešto više opreza nego prošli tjedan, ali optimizam unosi što je cijena nafte posljednjih dana osjetno pala.

Za sada se novembar drži svoje tradicije da dionice s Wall Streeta ovog mjeseca rastu. I dalje su u prvom planu nagađanja o tome kako će Fed voditi politiku kamatnih stopa odnosno hoće li doktrina dužeg razdoblja visokih kamata (“više za duže”) izazvati recesiju. Trenutne prognoze pokazuju da američka centarlna banka neće dizati kamatne stope na sjednici u decembru te da je vrhunac već dosegnut, što će naravno zavisiti od inflacije.

Predsjednik FED-ove podružnice u Minneapolisu Neel Kashkari ističe da još ne možemo proglasiti pobjedu nad inflacijom te da Fed još ima posla. To je malo zahladilo ulagače koji su prošle nedjelje (posebno nakon objave nešto slabijih oktobarskih podataka s američkog tržišta rada) možda prebrzo zaključili da više nema razloga da Fed nastavi da podiže kamate stope, koje su već sada na najvišim nivoima u posljednje 22 godine.

Teško je biti optimista u trenutnoj situaciji u svijetu. Na investicionom summitu finansijera u Hong Kongu fokus je bio na izazovima pred finansijskim tržištima u bliskoj budućnosti, s ratom na Bliskom istoku kao mračnim raspoloženjem.

“Moj najveći strah su nova geopolitička trvenja”, rekao je glavni izvršni direktor Deutsche Bank Christian Sewing.

Bob Prince iz Bridgewater Associatesa Bob Prince upozorio je da tržišta podcjenjuju da će kamatne stope ostati na visokim nivoima duže od očekivanog, dok je David Solomon iz Goldman Sachsa zabrinut da se budžetski deficit SAD-a povećava, kao i javnost. Ukratko: svijet je složeniji i pun izazova nego ikad prije, svjedoci smo dva rata, deglobalizacije, nestabilnih finansijskih tržišta, a uz visoke kamate mnogi ukazuju i na rast shadow bankinga, što bi mogla biti sljedeća krizna tačka.

Uprkos svim tim zabrinutostima, posebno prošle nedjelje (i u New Yorku su burzovni indeksi ojačali više od šest posto, što je ovogodišnji rekord) “pametan novac” se prelio u dionička ulaganja. Prema analitičarima Bank of America, hedge fondovi su prošle nedjelje bili glavni kupci dionica, uglavnom kroz kupnju ETF fondova.

“Hedge fondovi (s najvećim prilivima od juna) i institucionalni ulagači bili su neto kupci, dok su mali ulagači bili neto prodavci dionica po prvi put od septembra”, napisali su. Biće zanimljivo vidjeti ko je ovoga puta u pravu, “pametni novac” ili mali ulagači, koji su, prema podacima Američke udruge malih ulagača, posljednjih dana oktobra i prvih dana studenoga bili medvjeđe raspoloženi kao nikad prije ove godine: 50,3 posto privatnih ulagača naime u anketi je odgovorilo da u roku od pola godine očekuje pad cijena dionica.

Autor: Marko Majić

Izvor: SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *