Opština Budva pokrenula tužbu, traže svoj udio u „Budvanskoj rivijeri”

Dodajte komentar

Opština Budva pokrenula je tužbu pred pred Privrednim sudom protiv Vlade, hotelske grupe “Budvanska rivijera”, “Sveti Stefan hoteli” i hotelsko-turističkog preduzeća “Miločer” kojom traži da se utvrdi ništavost sporazuma o prenosu akcija koji su prije 26 godina zaključile “Budvanska rivijera” i Vlada, a kojim je metropola turizma ostala bez svojine u najvećem turističkom preduzeću u državi.

U tužbi koju potpisuje sekretar za zaštitu imovine Opštine Budva Đorđe Zenović od suda se traži donošenje privremene mjere kojom bi se Vladi zabranilo otuđenje i opterećenje akcija ili udjela u “Budvanskoj rivijeri”.

Vrijednost spora, kako se navodi u tužbi u koju”Vijesti” imaju uvid, je 22,9 miliona eura.

“U procesu svojinske i upravljačke transformacije Opština Budva je u potpunosti onemogućena da realizuje svoja zakonska prava po osnovu idetifikovanog državnog kapitala u “Budvanskoj rivijeri”, tako da je umjesto Opštini taj kapital u potpunosti pripao Vladi”, naveo je Zenović u tužbi.

On je radi jasnijeg sagledavanja činjeničnog stanja, sudu ukazao na hronologiju sprovedenih radnji kojim je Opština ostala bez akcija.

“Stručni tim glavne filijale Narodne banke Jugoslovije za teritoriju Crne Gore je u izvještaju 31. jula 1996. identifikovao državni kapital u ukupnom iznosu od 150.748.006 njemačkih maraka, što čini 45,56 odsto ukupno procijenjenog kapitala. Agencija za prestrukturiranje privrede i strana ulaganja Crne Gore je dala svoja stručna mišljenja na obračun akcionarskog kapitala tadašnje “Budvanske rivijere”, pri čemu je prvim mišljenjem od 22. avgusta 1996. utvrđeno da državni kapital iznosi 41,14 odsto akcija, od kojih Republici Crnoj Gori pripada 28,92 odsto, a Opštini Budva 12,22 odsto. Drugim stručnim mišljenjem od 21. marta 1997. utvrđeno je da državni kapital iznosi 38,69 odsto akcija preduzeća, ali ovoga puta sve je pripalo Vladi, bez pomena Opštine Budva. Na kraju oba mišljenja je naznačeno da se saglasnost daje samo za potrebe prenosa netrasformisanog kapitala u obliku fondova, te se u druge svrhe ne može koristiti”, piše u tužbi.

Imajući u vidu drugo mišljenje, kako se navodi, uprava “ Budvanske rivijere” je 22. marta 1997. donijela odluku o drugoj fazi svojinske i upravljačke transformacije preduzeća, kojom transformiše preostali neidentifikovani društveni kapital, tako da državni kapital Republike Crne Gore iznosi 593.192.965,46 dinara, što čini 38,69 odsto kapitala preduzeća.

Nakon toga “Budvanska rivijera” 15. maja 1997. zaključuje sa Vladom sporazum o prenosu akcija, kojim je određen broj i vrsta akcija koje se prenose Vladi na ime identifikovanog državnog kapitala. Agencija za prestrukturiranje i strana ulaganja 15. jula te godine donosi rješenje o davanju saglasnosti na transformaciju “Budvanske rivijere” u kome je, između ostalog, navedeno da je uslov za upis preduzeća u sudski registar, kao i to da je ovo rješenje konačno i protiv njega se može pokrenuti upravni spor kod Vrhovnog suda. Privredni sud je potom 25. decembra 1997. izvršio upis usklađivanja sa Zakonom o svojinskoj i upravljačkoj transformaciji za “Budvansku rivijeru”, pri čemu je Republika Crna Gora označena kao imalac 1.151.831 akcija”, ističe se u tužbi.

Opština Budva smatra da su na ovaj način sprovedenom svojinskom i upravljačkom transformacijom “Budvanske rivijere” njena zakonska prava osujećena, a što je, kako se ističe, posljedica kršenja prvenstveno tada važećeg zakona o lokalnoj samoupravi kojim je bilo propisano da “opština preko svojih organa raspolaže i koristi državnu imovinu, stara se o njenom očuvanju i uvećanju i vrši pojedina svojinska ovlašćenja nad dobrima u opštoj upotrebi i prirodnim bogatstvima na svom području”.

“To ukazuju da su dva stručna mišljenja Agencije za prestrukturiranje protivna citiranom Zakonu o loklanoj samoupravi”, ističe se u tužbi.

Navodi se da je Opština Budva ulagala u HTP “Budvanska rivijera” tako što je preduzeće oslobađala obaveza plaćanja po raznim osnovama, što predstavlja izvorne prihode Opštine Budva. Prema podacima na kraju decembra 1995. godine iznos po osnovu neplaćenje naknade za uređivanje gradskog građevinskog zemljišta bio je 10,6 miliona njemačkih maraka, po osnovu neplaćanja boravišne takse i naknada od 2,2 miliona njemačkih maraka, a po osnovu valorizacije dijela građevinskog zemljišta od 31,4 miliona.

“Nije potrebno posebno objašnjavati da opisane povlastice – oslobađanja, koje je Opština Budva davala “Budvanskoj rivijeri” u procesu izgradnje novih i rekonstrukcije postojećih turističkih kapaciteta u cilju dovođenja ukupne ugostiteljsko-turističke djelatnosti na jedan zadovoljavajući nivo što je u interesu svih građana, bez ikakve dileme predstavljaju ulaganja u kapital preduzeća, pa kao takva predstavljaju državni kapital u smislu zakona o lokalnoj smaoupravi i zakona o imovini. Novac ulagan po osnovu obnove poslije zemljotresa na 31. decembar 1995, iznosi 131,1 milion njemačkih maraka, a poredstvom Fonda za nerazvijena područja 9,3 miliona njemačkih maraka”, piše u tužbi gdje se odaje da ako se ovo bude osporovalo, Opština predlaže ekonomsko-finansijsko vještačenje.

Opština Budva predlaže Privrednom sudu da donese presudu kojom se utvrđuje ništavost Sporazuma o prenosu akcija iz maja 1997. godine, te da utvrdi da je Opština Budva imalac 3.376.939 akcija, što iznosi 41,6 udjela u kapitalu “Budvanske rivijere”, kao i imalac akcija u kapitalu “Sveti Stefan hoteli” i “Miločer” u iznosu koji će biti preciziran nakon vještačenja.

Iz “Budvanske rivijere” je prije tri godine izuzet grad hotel “Sveti Stefan”, koji je povjeren na upravljanje vladinoj firmi “Sveti Stefan hoteli”.

Izvor: Vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *