Fed opet nije dizao kamate, poboljšao je procjenu ekonomskog rasta

Dodajte komentar

Federalne rezerve u srijedu su ponovno zadržale referentne kamatne stope stabilnima u pozadini rastuće ekonomije i tržišta rada te inflacije koja je još uvijek znatno iznad cilja centralne banke.

U široko očekivanom potezu, Fed-ova grupa za određivanje stopa jednoglasno se složila da će zadržati ključnu stopu saveznih fondova u ciljanom rasponu između 5,25%-5,5%, gdje je bila od jula. Ovo je bio drugi uzastopni sastanak koji je Savezni odbor za otvoreno tržište odlučio održati, nakon niza od 11 povećanja stopa, uključujući četiri u 2023.

“Proces održivog spuštanja inflacije na 2% predstavlja dug put”, rekao je predsjednik Feda Jerome Powell u primjedbama na konferenciji za novinare.

U izjavi nakon sastanka navedeno je da se “ekonomska aktivnost proširila snažnim tempom u trećem tromjesečju”, u poređenju s izjavom iz septambra u kojoj se kaže da se ekonoija proširila “solidnom brzinom”. U izjavi se takođe navodi da je rast zaposlenosti “usporen od početka godine, ali ostaje snažan”.

Bruto domaći proizvod porastao je po stopi od 4,9% na godišnjem nivou u trećem tromjesečju, čak i više od visokih očekivanja. Rast plata u nepoljoprivrednom sektoru iznosio je ukupno 336.000 u rujnu, znatno ispred predviđanja Wall Streeta.

Bilo je nekoliko drugih promjena u izjavi, osim napomene da su finansijski i kreditni uslovi pooštreni. Dodatak “finansijskog” izrazu uslijedio je nakon porasta prinosa na državne obveznice koji je izazvao zabrinutost na Wall Streetu. U izjavi se nastavlja ton da odbor još uvijek “određuje obim dodatnog jačanja politike” koji će mu možda trebati za postizanje svojih ciljeva. “Odbor će nastaviti da procjenjuje dodatne informacije i njihove implikacije na monetarnu politiku”, stoji u saopštenju.

Odluka od srijede da se ostane na mjestu dolazi s usporavanjem inflacije u odnosu na njen brzi tempo 2022. i tržištem rada koje je bilo iznenađujuće otporno uprkos svim povećanjima kamatnih stopa. Povećanja su usmjerena na ublažavanje ekonomskog rasta i vraćanje u ravnotežu neusklađenosti ponude i potražnje na tržištu rada. Bilo je 1,5 slobodnih radnih mjesta za svakog slobodnog radnika u septembru, prema podacima Ministarstva rada objavljenim ranije u srijedu.

Temeljna inflacija trenutno iznosi 3,7% na godišnjem nivou, prema najnovijem pregledu indeksa cijena izdataka za ličnu potrošnju, koji Fed favorizuje kao pokazatelj cijena.

Iako se ove godine postepeno smanjivao, znatno je iznad Fed-ovog godišnjeg cilja od 2%.

Izjava nakon sastanka pokazala je da Fed vidi da se ekononija drži jakom uprkos povećanju stopa, što je samo po sebi gledište koje bi moglo podstaći kreatore politike na dugotrajno pooštravanje.

Posljednjih je dana mantra “više-za-duže” postala centralna tema za smjer Fed-a. Dok je više zvaničnika reklo da misle da stope mogu ostati tamo gdje Fed procjenjuje učinak prethodnih povećanja, gotovo niko nije rekao da razmišlja o rezovima u skorije vrijeme. Tržišne cijene pokazuju da bi do prvog smanjenja moglo doći oko juna 2024., prema podacima CME Group, prenosi SEEbiz.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *