Azijska tržišta: Snažan rast indeksa, Koreja predvodi skok

Dodajte komentar

Azijska su tržišta oštro porasla jer su se ulagači utješili odlukom američke centralne banke da ostavi svoje referentne kamatne stope nepromijenjenima, analizirajući podatke o inflaciji i trgovini iz cijele regije.

Fed je u srijedu ponovno zadržao stope stabilnima usred znakova ekonomskog rasta, dok uslovi na tržištu rada i inflacija ostaju iznad cilja centralne banke. Odluka je takođe uključivala nadogradnju Fedove generalne procjene ekonomije.

Podaci iz Južne Koreje pokazuju da su potrošačke cijene ubrzale treći mjesec zaredom u septembru, pri čemu je CPI porastao 3,8% na godišnjem nivou. Ekonomisti koje je anketirao Reuters očekivali su porast od 3,6 posto.

Suficit robne razmjene Australije u oktobru smanjio se na najniži nivo u 32 mjeseca, prema zvaničnim podacima.

Japanski Nikkei 225 ojačao je 1,12 posto. Topix je dodao 0,76%, dostigavši najvišu nivo od tri nedjelje.

Južnokorejski Kospi je ojačao 1,75%, dok je Kosdaq porastao 4,2%.

Hongkonški Hang Seng indeks dobio je 0,96%, dok je kineski CSI 300 neznatno pao.

U Australiji je S&P/ASX 200 porastao 0,9% na 6.899,7, približavajući se najvišem nivou u gotovo dva nedjelje.

Američka su se tržišta u srijedu oporavila od loša posljednja tri mjeseca, nakon što je Federalna rezerva zadržala kamatne stope nepromijenjene drugi put zaredom – što je navelo ulagače da pomisle da će centralna banka ostati na istom mjestu do kraja godine.

Dow Jones Industrial Average porastao je 0,67%. S&P 500 popeo se 1,05%, nakratko prešavši svoj 200-dnevni pomični prosjek. Nasdaq Composite dodao je 1,64 posto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *