Vrijednost Tesle u manje od dvije nedjelje srezana za 145 milijardi dolara

Dodajte komentar

Akcije Tesle na putu su da u manje od dvije nedelje izgube gotovo petinu svoje vrijednosti usred rastuće zabrinutosti da potražnja za električnim vozilima počinje da jenjava.

Rasprodaja akcija počela je ranije ovog mjeseca nakon što je uz objavu kvartalnih rezultata ovaj gigant proizvodnje električnih vozila smanjio i očekivanja budućeg rasta poslovanja. Posle toga došli su i zloslutni komentari nekih svjetskih proizvođača automobila, kao i analitičara s Wall Streeta. Ove nedjelje su se proizvođač akumulatora Panasonic Holdings i proizvođač procesora ON Semiconductor pridružili u aktiviranju alarma u industriji električnih vozila.

Upozorenja su opteretila dieonice cijelog američkog automobilskog sektora koji se nalazi usred ekstenzivnih pregovora sa sindikatima oko visine plata. I bez obzira na to, Teslin pad se ističe: od 18. oktobra akcije su pale za oko 20 odsto, dok je u istom periodu indeks S&P 500 pao za 3,6 procenata, a indeks Nasdaq za nešto više od četiri odsto. Pad cijena dionica je ovom proizvođaču električnih vozila zbrisao oko 145 milijardi dolara tržišne kapitalizacije.

“U srži problema nalaze se investicije ovog kapitalno intenzivnog sektora u nedokazane strategije proizvodnje električnih vozila uz istovremeni rast troškova, pad cijena automobila, rastuće kamate i padajuću potražnju”, naveo je u utorak analitičar banke Morgan Stanley Adam Jonas. “Ono s čime se ovih dana polako suočavaju investitori je ideja da bi desetine milijardi dolara uloženih u električna vozila mogle biti trošak, a ne investicija”.

Budući izgledi za prodaju automobila sve su lošiji, jer je rast kamatnih stopa povisio i trošak posedovanja automobila. Mogućnost potrošača da obavljaju velike kupovine se uz rastuću inflaciju smanjila. Električna vozila, koja su još relativno nova tehnologija s nerazvijenim ekosistemom za punjenje, našla su se prva na meti.

Kako je Tesla čistokrvni proizvođač električnih vozila s vrlo visokom tržišnom kapitalizacijom, ulog za tu kompaniju je viši. Mada je jedan dio visoke cijene njene dionice odraz potencijala razvoja autonomnih vozila, veći dio zavisi od mogućnosti kompanije da zadrži svoju trenutnu dominantnu poziciju u industriji električnih vozila, kao i svoje marže.

Kako je na tržištu potražnja za električnim vozilima sve slabija, Teslino značajno snižavanje cijena sve manje uspijeva da stvori dodatnu potražnju zbog čega su investitori sve nervozniji, a to je vidljivo iz naglog pada cijene dionica.

Izvor: Bloomberg Adria

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *