Kako investiraju najbogatiji ljudi na svijetu?

Dodajte komentar

Infografika i tabele koje možete pogledati u nastavku pokazuju kako bogati – oosbe čija neto vrijednost prelazi 30 miliona dolara ili više (uključujući njihove domove) – raspoređuju svoje bogatstvo na osnovu podataka iz Knight Frankovog izvještaja o bogatstvu za 2023. godinu.

Kako ultra-bogati investiraju

U nastavku pokazujemo gdje bogataši ulažu svoj novac, na osnovu globalne ankete preko 500 menadžera bogatstva, porodičnih kancelarija i privatnih bankara koji nadgledaju imovinu od 2,5 biliona dolara:

Kao što gornja tabela pokazuje, primarne i sekundarne nekretnine čine 32% ukupnog bogatstva, što je najveći udio u imovini. Prosječan ultra bogataš posjeduje 3,7 kuća.

Investicije u dionice činile su skoro 20% bogatstva, pri čemu one u Americi imaju najveći udio u bogatstvu u dionicama (33%), a zatim slijede Evropa (28%) i Azija (26%).

Investicije privatnog kapitala i rizičnog kapitala, koje uključuju ulaganja u startup kompanije koje još nisu izašle na berzu, u prosjeku su činile 6% ukupnog bogatstva. Odvojeni izvještaj pokazuje da se prosječna investicija u privatnoj investicionoj kompaniji kreće između 1,8 miliona i 6,9 miliona dolara po investitoru.

Ulaganja “iz strasti”, koja uključuju luksuzne predmete – od umjetnina do klasičnih automobila, čine u prosjeku 3% ukupnog bogatstva ultra bogatih.

U 2023., skoro šest od 10 ultra bogataša reklo je da planira kupiti umjetnine.

Mnogi od ovih predmeta će zadržati vrijednost tokom vremena. Zapravo, svih 10 ovih stavki povećalo je vrijednost u 2022. godini uprkos izazovnom ekonomskom okruženju u kojem je S&P 500 pao za preko 19%.

Na tržištu umjetnina cijene su prošle godine porasle za 29 posto , što je najviše među luksuznim predmetima. Luksuzni automobili (25%) i satovi (18%) takođe su zabilježili neka od najvećih povećanja cijena.

Izvor: VisualCapitalist.com

Prevod i obrada: Bankar.me

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *