Irena Radović među 100 najmoćnijih liderki svijeta G100 mreže

Dodajte komentar

Na Svjetskom Ženskom Ekonomskom Forumu (WEF 2023) u Londonu joj uručena nagrada Žena Decenije

Na Svjetskom ženskom ekonomskom forumu (WEF 2023) koji se održava u Londonu izvršna direktorica Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore, dr Irena Radović, izabrana je za G100 globalnu liderku i predsjedavajuću Grupe „Financial Inclusion and Corporate Board Readiness“ u okviru koje će biti zadužena za globalno povezivanje i umrežavanje aktivnosti G100 u sektoru finansija i korporativnog upravljanja.

Radović je jedina liderka iz jugoistične Evrope koja će rukovoditi jednom od grupa mreže koja okuplja najmoćnije žene liderke u svijetu iz svih sfera života. Među njima su dobitnice Nobelove nagrade, bivše šefice država, ministarke, poslovne žene, kao i liderke korporacija i lokalnih zajednica.

U obrazloženju se navodi da je Radović za ovu prestižnu poziciju u okviru G100 mreže preporučilo njeno dosadašnje bogato profesionalno iskustvo u oblasti finansija, ekonomskog razvoja i diplomatije, njene akademske reference, kao i njen višegodišnji posvećeni rad na planu ekonomskog osnaživanja žena.

Dr. Harbeen Arora Rai, osnivačica i predsjednica G100, čestitala je Radovićevoj imenovanje i istakla da je eminentna grupa G100 osnažena i ojačana njenim prisustvom i liderstvom.

Radović  se zahvalila na prilici da bude dio tako važne globalne platforme. „Moj angažman je posljednjih godina posvećen finansijskoj inkluziji, održivom razvoju crnogorske ekonomije koji podrazumijeva punu inkluzivnost na pozicijama ekonomskog odlučivanja i korporativnog upravljanja. Raduje me što je moja lična i profesionalna misija prepoznata i što ću u okviru G100 mreže sa liderkama i liderima iz svih djelova svijeta nastaviti da radim na aktivnostiima inkluzivnog i održivog ekonomskog razvoja kroz sferu finansija i korporativnog upravljanja “, kazala je Radovićeva.

Radović je na 100. Svjetskom ženskom ekonomskom forumu govorila na panelu “Ekonomska saradnja za otpornost i oporavak: bankarstvo i finansije za održivost”, a potom joj je  dodijeljena  nagrada “Žena decenije” za doprinos i liderstvo u održivom i inkluzivnom finansiranju i ekonomskom osnaživanju žena. 

Svjetski ženski ekonomski forum WEF 2023 u Londonu je okupio preko 2000 učesnika i učesnica uključujući predstavnike Vlade i oba doma parlamenta Velike Britanije, te visoke predstavnike zemalja Komonvelta.

Cilj G100 mreže je da kroz različite platforme mobiliše pet miliona uspješnih žena i muškaraca do 2025. u cijelom svijetu kroz uspostavljanje mreže liderki u 100 sektora u svim zemljama, njihovim regionima i velikim gradovima. Mreža trenutno povezuje 250.000 žena i muškaraca iz 120 zemalja, sa vizijom snažnijeg ekonomskog razvoja, održivosti i zelene i digitalne tranzicije. G100 aktivno doprinosi kroz različite multilaterarne institucije kao što su UN, EU i vlade širom svijeta, uključujući i liderske grupe poput G7/8, G20.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *