Intesa Sanpaolo preuzima First Bank u Rumuniji

Dodajte komentar

Italijanska Intesa Sanpaolo saopštila je u ponedeljak da će preuzeti 99,98% akcija rumunskog zajmodavca First Bank od američkog privatnog fonda JC Flowers.

Transakcija, za koju se očekuje da će biti zatvorena do prvog kvartala 2024. godine, udvostručiće prisustvo Intesa Sanpaolo u Rumuniji, navodi kompanija u saopštenju za javnost.

Dogovor dolazi samo nekoliko dana nakon što je UniCredit Romania, dio italijanskog UniCredita, objavio planove za spajanje sa Alpha Bank Romania, podružnicom grčke Alpha Bank, koja će zadržati 9,9% udjela u spojenoj kompaniji.

Sporazum označava izlazak američkog investicionog fonda iz Rumunije i sada čeka na odobrenje centralne banke Rumunije, BNR-a, Evropske centralne banke i Vijeća za konkurenciju, rekla je advokatska firma Clifford Chance Badea, koja je savjetovala JC Flowers, prenosi Seenews.

Intesa Sanpaolo, koja je prisutna u Rumuniji od 1996. godine, ima oko 60.000 klijenata u zemlji kroz 34 filijale i posjeduje ukupnu imovinu od 1,5 milijardi eura (1,59 milijardi dolara).

First Bank je osnovana u Rumuniji 1995. godine kao Pater banka. Nakon toga, zajmodavca je kupila i preimenovala grčka Piraeus banka 2000. godine, a kupila ga je JC Flowers 2018. godine. First Bank je 2019. preuzela Leumi banku Rumunija. Zajmodavac posjeduje 40 filijala u Rumuniji i ima ukupnu imovinu od 1,5 milijardi eura. Fokusiran je na pružanje usluga malim i srednjim preduzećima i maloprodajnim kupcima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *