Inflacija u eurozoni najniža od jula 2021.

Dodajte komentar

Prema prvim procjenama evropske statističke kancelarije “Eurostata”, eurozona je u oktobru dostigla inflaciju od 2.9 odsto, nakon što je ranije ovog mjeseca iznosila 4.3 posto. To je najniža inflacija od jula 2021.

Na godišnjem nivou inflaciji su najviše pridonijele cijene hrane, alkohola i duvana, koje su porasle za 7.5 odsto. Rast cijena je nešto umjeren u odnosu na septembar, kada je iznosio 8.8 odsto.

Slijede cijene usluga koje su u oktobru porasle za 4.6 odsto, što je 0.1 postotni bod manje nego u septembru, te neenergetskih industrijskih proizvoda koje su porasle za 3.5 odsto, što je 0.6 postotnih bodova manje, kao i u septembru.

U međuvremenu su cijene energije u oktobru pale za 11.1 odsto na godišnjem nivou, nakon pada cijena energije od 4.6 odsto u septembru.

Inflacija u Sloveniji u oktobru je bila znatno iznad prosjeka eurozone. Godišnji rast cijena, mjeren harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena, iznosio je 6.6 odsto.

Od zemalja za koje “Eurostat” ima podatke, veću inflaciju u oktobru imale su samo Slovačka sa 7.8 dosto i Hrvatska sa 6.7 procenata.

Njemačka je u septembru imala tri odsto inflacije, Francuska 4.5 odsto, Italija 1.9 odsto, a Austrija 4.9 odsto inflacije.

Belgija (-1.7 odsto) i Nizozemska (-1 odsto) doživjele su deflaciju u oktobru

Kako prenosi francuska novinska agencija “AFP”, inflacija u evropodručju u oktobru je smanjena više nego što su očekivali analitičari, koji su očekivali da će se umiriti na tri odsto.

S 2.9 odsto inflacija u 20 članica eurozone sve je bliže cilju od dva odsto koji je postavila Evropska centralna banka (ECB). To je povećanjem kamatnih stopa u prošloj godini pridonijelo padu inflacije koja je prošle jeseni čak i iznad 10 odsto.

ECB predviđa prosječnu godišnju inflaciju od 5.6 odsto za ovu godinu, 3.2 odsto za iduću godinu i 2.1 odsto za 2025. godinu, prenosi “SEEbiz”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *