AMD nadmašio očekivanja u trećem kvartalu

Dodajte komentar

Američki dizajner čipova Advanced Micro Devices (AMD) objavio je kvartalne poslovne rezultate iznad očekivanja, dok je slabija prognoza prihoda u tekućem kvartalu, zbog usporavanja industrije video igrica, neutralisana optimističnom najavom plasmana čipova za AI sisteme.
Prihod je porastao za 4,2 odsto na 5,8 milijardi dolara u periodu jul-septembar, nadmašujući konsenzusnu procenu od 5,69 milijardi dolara.

Prilagođena zarada po akciji (EPS) porasla je četiri odsto na 0,70 dolara, nadmašivši  procjenu od 0,68 dolara. Korigovana bruto marža od 51,1 odsto veća je za 1,2 posto u odnosu na isti period prošle godine.

U segmentu klijenata koji je orijentisan na računare, prihod je porastao za 42,2 odsto na 1,45 milijardi dolara, što je iznad konsenzusa od 1,23 milijarde dolara. Posle četiri uzastopna kvartala oštrog pada, tržište računara je počelo da se oporavlja, trend je nedavno najavio Intel u korporativnom saopštenju.

Segment igara je zabilježio pad prihoda od 7,7 odsto na 1,51 milijardu dolara, ispod konsenzusa od 1,53 milijarde dolara. Segment ugrađenih sistema takođe je zabilježio  pad od 4,6 odsto na 1,24 milijarde dolara i ponovo je ostvario rast profitabilnosti. Međutim, i drugi proizvođači su ukazivali na slabljenje tražnje na tržištu za industrijskim čipovima, koje će se nastaviti i u narednom periodu. Posao sa centrom podataka donio je 1,6 milijardi dolara prihoda, nešto ispod konsenzusa i realizacije u istom periodu prošle godine.

Kompanija je saopštila da postoji velika potražnja za procesorom MI300, koji će se prvenstveno takmičiti sa Nvidijom na tržištu AI akceleratora, a očekuje se da bi mogao da donese prihod od 400 miliona dolara u tekućem kvartalu, ili više od dva milijardi u 2024.

Ova objava je zasjenila lošiju prognozu menadžmenta za zaradu u tekućem kvartalu, zbog čega su dionice kompanije u početku pale za 5 posto. Za tekući kvartal, projektovani prihodi su u rasponu od 5,8 milijardi dolara do 6,4 milijarde dolara, u poređenju sa konsenzusnom procjenom od 6,4 milijarde dolara. Uprava ističe „očekivano slabiju prodaju u segmentu igara“, a nastavak slabljenja se očekuje i u segmentu ugrađenih sistema. Korigovana bruto marža se očekuje na nivou od 51,5 odsto, prenosi SEEbiz.

Akcije kompanije su blago pale na 98,4 dolara u trgovanju posle radnog vremena, nakon što su porasle za 2,4 odsto u redovnom trgovanju.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *