Panasonicov potez doveo do pada akcija Tesle

Dodajte komentar

Akcije kompanije Tesla pale su za čak pet odsto nakon vijesti da će Panasonic, dugogodišnji partner i dobavljač proizvođača električnih vozila, smanjiti proizvodnju baterijskih ćelija u Japanu za period koji se završava u septembru 2023. godine.

Informacije su podstakle zabrinutost investitora zbog pada potražnje za električnim vozilima, posebno za skupljim električnim vozilima koja se, možda, ne kvalifikuju za poreske kredite ili druge podsticaje iz vladinih programa u SAD, ali i van granica SAD. Panasonicove baterijske ćelije su korišćene u Teslinim starijim i skupljim terencima, u pitanju je model X i limuzina model S, piše Seebiz.

Tokom Teslinog izvještaja o zaradi u trećem kvartalu 18. oktobra, izvršni direktor Ilon Mask (Elon Musk) upozorio je akcionare da kamatne stope vrše pritisak na kompaniju da zadrži niske cene svojih električnih vozila i da bi mogle da spreče potrošače da kupuju ili iznajmljuju električna vozila u budućnosti.

Mask je, takođe, više puta rekao, tokom tog poziva, da će se Tesla suočiti sa ozbiljnim izazovima kada započne proizvodnju svog dugoočekivanog Cybertrucka. Izvršni direktor Tesle se požalio: „Iskopali smo sopstveni grob sa Cybertruckom“. Takođe je rekao da samo želi da ublaži očekivanja za Cybertruck, i dodao da je to ipak odličan proizvod, ali da će finansijski biti potrebno od godinu do 18 mjeseci prije nego što postane značajan doprinos pozitivnom novčanom toku.

Akcije su pale za oko 18 odsto od objave zarade kompanije 18. oktobra.

Toni Sakonagi (Toni Sacconaghi) iz kompanije Bernstein napisao je u napomeni da njegova firma očekuje da će Tesla objaviti prognize za „niže marže profita i smanjenje prodaje“ u fiskalnoj 2024. godini.

Pojedini analitilčari trenutno predviđaju 2,15 miliona isporuka Teslinih modela sljedeće godine sa zaradom po akciji od 2,59 dolara, u poređenju sa ranijom procjenom od 2,3 miliona isporuka i zaradom po akciji od 3,30 dolara.

Ovakvo raspoloženje se širi na različite dijelove tržišta električnih vozila. Akcije kompanije ON Semicondcutor, koja isporučuje čipove za električna vozila, pale su u ponedjeljak za 20 odsto nakon što je kompanija ponudila razočaravajuće smernice za četvrti kvartal.

Izvor: Biznis.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *