Očekuje se da FED drugi put zaredom neće podići kamatne stope

Dodajte komentar
FED

Američka centralna banka (Fed) započinje dvodnevni sastanak Odbora za otvoreno tržište (FOMC). Prema prognozama gotovo svih američkih analitičara, FOMC neće drugi put zaredom mijenjati glavnu kamatnu stopu Fed-a, koju je prije septembra u godinu i po povisio čak jedanaest puta.

Centralna kamatna stopa trenutno je između 5,25 i 5,50 posto.

Ne očekujemo promjenu kamatne stope u novembru, ali dobri podaci o privatnoj potrošnji i postojanosti inflacije predviđaju mogućnost novog povećanja ključne stope u decembru, objavili su prije sastanka analitičari Bank of America.

Inače, Fed nakon ovog sastanka FOMC-a neće objaviti nove prognoze izgleda ekonomskog rasta, inflacije i nezaposlenosti, kao što je to učinio u septembru. Od tada je prva procjena rasta BDP-a u trećem tromjesečju bila bolja od prognoze, dok je inflacija bila nešto ispod očekivanja.

U trećem tromjesečju godišnji ekonomski rast iznosio je čak 4,9 posto, a Fed je u septembru za cijelu 2023. prognozirao rast od 1,9 do 2,2 posto.

Kada je riječ o inflaciji, s glavnim fokusom Fed-a na temeljnu inflaciju isključujući cijene energije i hrane povezane s potrošačkom potrošnjom (PCE), stvarni broj mogao bi biti nešto niži od prognoze centralne banke, koja predviđa inflaciju na kraju godine između 3,6 i 3,9 posto. U septembru je godišnja PCE inflacija pala s 3,8 posto u kolovozu na 3,7 posto.

Prema prognozama analitičara, kontinuirani pad inflacije u uslovima rasta kamatnih stopa i rasta potrebnih prinosa na američke državne obveznice govori u prilog pauze u podizanju kamata, no ako se povoljni trendovi nastave, FOMC bi ipak mogao odlučiti na još jedno planinarenje u decembru, kao što je spomenuto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *