Najjača evropska ekonomija u recesiji

Dodajte komentar

Njemačka ni ljetos nije uspjela da uhvati privredni zamah i potonula je u recesiju. To je saopštio u ponedeljak savezni zavod za statistiku.

Prema podacima bez sezonskih i inflatornih uticaja, bruto domaći proizvod je od početka jula do kraja septembra bio 0,1 odsto manji nego u trećem kvartalu 2022.

Ekonomisti i vlada sada očekuju da će Njemačka i ove godine ostati u minusu i da će oporavak početi tek dogodine.

U prvom kvartalu BDP je još rastao, makar za krhkih 0,1 odsto, a u drugom je stagnirao. Ljetos je popustila privatna potrošnja i to je nadjačalo pozitivne impulse iz industrije naoružanja i automobila.

Inflacija, mada popušta, ostaje snažna kočnica privrednom oporavku, navode statističari, jer erodira kupovnu moć potrošača i njihovu volju da troše.

“Uprkos povlačenju inflacije očekujemo spor oporavak privatne potrošnje, jer potrošači su nadalje nepovjerljivi”, ocijenili su ekonomisti Dojče banke.

Međugodišnja stopa inflacije u septembru je pala na 4,5 odsto, posle 6,1 odsto u avgustu, ali hrana je ponovo poskupjela.

Druga važna kočnica su kamate. Naime, centralne banke, pa i evropska, inflaciju suzbijaju hlađenjem tražnje tako što povećavaju kamatu. To diže cijenu kreditima, a potrošnja i ulaganja su kolateralna šteta.

Najveća žrtva velike kamate, koja je pritom stigla uz ogromno poskupljenje materijala, u Njemačkoj je sektor stanogradnje.

Konačno, izvozno orijentisana njemačka privreda trpi i zbog slabosti svjetske ekonomije.

Uprkos svemu, raspoloženje u njemačkoj privredi se u oktobru razvedrilo, prvi put od aprila. U važnoj mjesečnoj anketi ekonomskog instituta Ifo domaće firme su pozitivno ocijenile kako trenutno stanje, tako i poslovne izglede predstojećih mjeseci.

Vodeći ekonomski instituti očekuju da će Njemačka godinu završiti sa recesijom od 0,6 odsto. Početkom godine prognozirali su slab rast od 0,3 procenata. Za 2024. sada prognoziraju rast od 1,3 odsto.

Vlada, pak, očekuje nešto umjereniji pad BDP od 0,4 odsto u ovoj godini, dok joj se očekivanja za iduću poklapaju sa procjenama ekonomista.

“Dotakli smo dno … i sada ide nabolje”, rekao je nedavno ministar privrede Robert Habek.

(DPA)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *