Novi pad dionica kineskog Evergrandea

Dodajte komentar

Dionice posrnule kineske imovine Evergrande pale su na najnižu vrijednost svih vremena od 18,8 hongkonških centi (2,4 američka centa) nakon što je hongkonški sudija odložio sudsko ročište radi rješavanja zahtjeva za likvidaciju.

Dionice Evergrandea pale su preko 20% u odnosu na prošli petak od 23,6 hongkonških centi na najnižem ivou svih vremena, prije nego što su se lagano oporavile na 22,2 hongkonških centa.

Reuters je izvijestio da je sudija Linda Chan s Visokog suda u Hong Kongu odložila ročište s 30. oktobra na 4. decembar, što bi bilo posljednje prije donošenja odluke o nalogu za likvidaciju.

Evergrande mora dati revidirani predlog restrukturiranja prije tog datuma ili će kompanija vjerovatno biti likvidirana, rekla je.

Još u junu 2022., Top Shine, investitor u Evergrandeovu jedinicu Fangchebao, podnio je zahtjev za likvidaciju kompanije za nekretnine, prema podnescima Visokog suda u Hong Kongu, ali u svjetlu restrukturiranja Evergrandea, zahtjev je stavljen na čekanje.

Ovaj novi razvoj najnoviji je udarac kompaniji koja je jedno vrijeme bila najveći kineski developer u privatnom sektoru po prodaji.

Krajem septembra, Evergrande je otkrio da su njegov direktor i izvršni predsjednik pod lupom zbog sumnje na zločine.

Hui Ka Yan “je podvrgnut obveznim mjerama u skladu sa zakonom zbog sumnje na nezakonita kaznena djela”, rekao je Evergrande u izjavi za burzu u Hong Kongu.

Prije toga, Evergrande je takođe odložio sastanak o restrukturiranju duga i objavio da je prodaja grupe pala ispod onoga što je očekivala od najave restrukturiranja duga u aprilu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *