Stellantis za 1,5 milijardi eura kupuje udio u proizvođaču motora za e-vozila: Ciljano tržište je Evropa

Dodajte komentar

Automobilska grupa Stellantis objavila je u četvrtak da će kupiti udio u kineskom proizvođaču motora za električne automobile Leapmotoru u sklopu suradnje koja bi trebala ojačati poziciju dvije kompanije na tržištu električnih automobila. Proizvođač Opela, Fiata, Peugeota, Chryslera i Jeepa kupiće za oko 1,5 milijardi eura približno 20 posto udjela u Leapmotoru, stoji u saopštenju objavljenom tokom noći.

Stellantis i Leapmotor planiraju paralelno da osnuju zajedničku kompaniju za proizvodnju i distribuciju automobila izvan Kine, s vlasničkim udjelima od 51 odnosno 49 posto. Cilj je partnerstva povećati prodaju Leapmotora na visoko konkurentnom kineskom tržištu električnih automobila i proširiti njegovu prisutnost u inostranstvu. Prvo ciljano tržište biće Evropa.

Nagađanja o Stellantisovom ulaganju u Leapmotor krenula su već prije nekoliko mjeseci. Lani je izvršni direktor Stellantisa Carlos Tavares otkazao planove o osnivanju zajedničke kompanije s kineskim dobavljačem GAC-om koja je trebala proizvoditi Jeepove, navodeći kao razlog nezadovoljstvo napretkom planova. Kinesko tržište automobila igralo je do sada sporednu ulogu u Stellantisovom konglomeratu koji je u prvoj polovini godine u azijsko-pacifičku regiju isporučio samo oko 90 hiljada  automobila. Konkurent Volkswagen isporučio je pak samo u Kinu 1,45 miliona vozila, navodi agencija dpa.

Prodaja automobila u Kini ubrzala je u septembru zahvaljujući valu kupnje novih modela i automobila po sniženim cijenama uoči ključnih praznika u Zlatnoj nedjelji. U septembru je prodato ukupno 2,04 miliona automobila, 4,7 posto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. U avgustu uvećana je za 2,2 posto.

(Poslovni.hr)

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *