JPMorgan: Kineska ekonomija će zadržati zamah oporavka

Dodajte komentar

Kineska ekonomija zadržaće pozitivan zamah oporavka u četvrtom tromjesečju 2023. jer su ekonomski podaci za treće tromjesečje nadmašili očekivanja, prema Zhu Haibinu, glavnom ekonomistu za Kinu u J.P. Morganu.

U nedavnom intervjuu za Xinhua, ekonomista je rekao da je ubrzo nakon što je Kina objavila svoje ekonomske podatke za prva tri kvartala, J. P. Morgan revidirao svoju prognozu rasta kineskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) prema gore u 2023. s 5 posto na 5,2 posto.

“Kineski BDP u trećem tromjesečju nadmašio je očekivanja. Nakon ekonomskih podataka za avgust koji su bili bolji od očekivanih, gospodarski rezultati u septembru ponovno su nadmašili naša očekivanja, jer su glavni pokazatelji poput industrijske proizvodnje, maloprodaje i izvoza bili iznenađujuće bolji”, Zhu objasnio je reviziju prema gore.

“Predviđeni rast od 5,2 posto ostaje izvrsna stopa rasta širom svijeta”, rekao je.

Kineska ekonomija porasla je 4,9 posto na godišnjem nivou u trećem tromjesečju uprkos visokoj usporednoj bazi u istom kvartalu prošle godine. U prva tri tromjesečja 2023. ekonomija  je porasla 5,2 posto, prema podacima koje je početkom ovog mjeseca objavio Nacionalni ured za statistiku (NBS). Vladini zvaničnici rekli su da su ovi rezultati postavili čvrste temelje za ostvarenje cilja nacionalnog godišnjeg rasta od 5 posto za 2023. godinu.

Zhu je primijetio da su nova energetska industrija i sektor infrastrukture zabilježili relativno dobre rezultate u prva tri kvartala.

“U prva tri kvartala 2023. proizvodnja solarnih ćelija porasla je za više od 60 posto na godišnjemnivou; proizvodnja novih energetskih vozila takođe je porasla za više od 30 posto, što je zadržalo relativno visoku stopu rasta”, rekao je.

“Nakon što se smanjio uticaj epidemije COVID-19, potrošnja usluga poput ugostiteljstva, smještaja, turizma i prevoza se proširila i doživjela je značajan oporavak”, rekao je Zhu.

Spomenuo je da je stopa štednje među ruralnim domaćinstvima znatno pala u trećem tromjesečju, sugerišući da se očekivanja prihoda poboljšavaju među ruralnim radnicima migrantima i porodicama s niskim i srednjim primanjima usred poboljšanja u proizvodnom i građevinskom sektoru.

Prema anketi NBS-a, broj radne snage iz ruralnih područja koja radi u gradovima porastao je na godišnjem nivou od kraja trećeg tromjesečja 2,8 posto. Poboljšana očekivanja za rast prihoda među radnicima migrantima pomogla su u povećanju potrošnje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *