Istraživanje potvpotvrdilo: Etički principi u središtu su PR industrije u jugoistočnoj Evropi

Dodajte komentar

Nedavno istraživanje PRCA (Asocijacija za PR i komunikacije) mreže za jugoistočnu Evropu pruža sveobuhvatnu sliku stanja PR-a u jugoistočnoj Europi. U istraživanju su učestvovali PR stručnjaci, pa ono pruža vrijedne uvide u status zaposlenja, vrstu odgovornosti, sektore industrije i etiku na području PR-a.

Etika i upravljanje reputacijom igraju značajnu ulogu u industriji PR-a jugoistočne Evrope. PR stručnjaci smatraju da je industrija umjereno etična, s prosječnom ocjenom od 5,8 na skali od 0 do 10. Nadalje, ogromna većina ispitanika (84%) ukazala je da nisu uključeni u neetičke prakse kako bi stekli medijsku pokrivenost, klijente ili neku drugu prednost.

Rezultati istraživanja ukazuju da je većina PR stručnjaka u jugoistočnoj Evropi zaposlena na puno radno vrijeme, čak 85% ispitanika. Ovi stručnjaci potvrđuju vrlo angažovano učešće  u aktivnostima PR-a i komunikacija, čak njih 99 odsto.

Ostali ključni rezultati:

  • Različiti sektori: PR stručnjaci koji su učestvovali u istraživanju rade u različitim sektorima, uključujući medije i marketing (28%), finansije i poslovne usluge (20%) i nacionalnu vladu (19%).
  • Strateške uloge: PR stručnjaci u jugoistočnoj Evropi pokrivaju ključne pozicije unutar svojih organizacija, pri čemu 22% pokrivaju pozicije predsjednik/izvršni direktor/menadžer/osnivač, a 19% su glavni direktori za komunikaciju.
  • Različite funkcije: Primarne funkcije uključuju razvoj strategije komunikacija (68%), generalno odnose s medijima (67%), planiranje/organizacija događaja (62%) i planiranje strategije medijskih odnosa (60%).

Rena Markson, izvršna direktorica PRCA-e, izjavila je:

“Pejzaž PR-a u jugoistočnoj Evropi nalazi se na pragu značajnog rasta i transformacije, kako pokazuje istraživanje. Naši nalazi ističu ključnu ulogu PR stručnjaka u oblikovanju organizacijskih strategija, s rastućim fokusom na digitalne medije, upravljanje reputacijom i razvoj strategije komunikacija. To ističe važnost podsticanja saradnje i dijeljenja znanja unutar industrije, kako bi se dodatno poboljšao pejzaž PR-a. Dok idemo dalje, uvjerena sam da će ovi uvidi podsticati kontinuirani rast, izvrsnost i etičke standarde u industriji PR-a jugoistočne Evrope.”

“Kao dio cjelokupnog istraživanja za jugoistočnu Evropu, urađeno je i posebno istraživanje samo za Crnu Goru, čije rezultate ćemo, sa posebnim zadovoljstvom, vrlo brzo objaviti”, dodala je Eleonora Albijanić, predsjedavajuća PRCA-e za Crnu Goru u okviru mreže jugoistočne Evrope.

Asocijacija za odnose s javnošću i komunikacije (PRCA) najveće je profesionalno tijelo za odnose s javnošću na svijetu.

Predstavljajući 35.000 PR stručnjaka u 82 zemlje širom svijeta, mi smo globalni zagovornik kvaliteta u odnosima s javnošću. Naši timovi širom Evrope, Bliskog istoka i Azije i Pacifika sarađuju s profesionalcima širom svijeta kako bi koordinirali naše operacije na šest kontinenata.

Naša misija je stvaranje profesionalnije, etičkije i prosperitetnije industrije PR-a. Zagovaramo – i sprovodimo – profesionalne standarde širom svijeta putem naše Stručne povelje i Kodeksa ponašanja. Kodeks obavezuje članove da se pridržavaju najviših standarda etičke prakse.

Pružamo kvalitetne obuke, autoritativne podatke o industriji i globalne mogućnosti za umrežavanje i razvoj.

Takođe, upravljamo Međunarodnom organizacijom za savjetovanje u komunikacijama (ICCO) – krovnom organizacijom za 41 PR udruženje i 3.000 agencija širom svijeta. Osim toga, podržavamo Udruženje za komunikaciju u autoindustriji (MICA).

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *