Godišnja inflacija u Rusiji dostigla 6,59 odsto

Dodajte komentar

Godišnja inflacija u Rusiji dostigla je u oktobru 6,59 odsto, navedeno je u izveštajima Rosstata i Ministarstva ekonomije, koji svake nedjelje obračunavaju visinu inflacije. Inflacija od početka oktobra iznosi 0,69 odsto, a od početka godine 5,39 procenata.

Banka Rusije prijavila je 24. oktobra smanjenje inflatornih očekivanja Rusa u oktobru, dok je u septembru centralna banka predvidjela da će godišnja inflacija nastaviti da raste u narednim mjesecima zbog sve većeg pritiska cijena, prenose Vedomosti.

Prema procjeni Banke Rusije, godišnja inflacija u tekućoj godini iznosiće šest do sedam odsto. U idućoj godini inflacija bi trebalo da se spusti na oko četiri odsto i da ostane na tom nivou u budućnosti.

Centralna banka podigla je 15. septembra ključnu kamatnu stopu za 100 baznih poena na 13 procenata. To je bilo treće uzastopno povećanje stope za dva mjeseca. Prethodno je u julu stopa povećana na 8,5 odsto, a zatim je usledilo neplanirano povećanje u avgustu na 12 odsto.

Potrošačke cijene porasle su u septembru za šest odsto na godišnjem nivou, nakon 5,15 odsto u avgustu. Na mjesečnom nivou, inflacija je takođe ubrzana ubrzana u septembru za 0,87 procenata. Naredna sjednica Upravnog odbora centralne banke na kojoj će se odlučivati o ključnoj kamatnoj stopi biće održana 27. oktobra.

(Biznis.rs)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *