Air Montenegro traži tri nova aviona da dopuni flotu

Dodajte komentar

Nacionalna aviokompanija Air Montenegro raspisala je javni poziv za uzimanje u zakup sa posadom jednog aviona kapaciteta u prosjeku 100 sjedišta, na period od prva tri mjeseca naredne godine, kao i javni poziv za uzimanje u višemjesečni zakup sa posadom još dva aviona kapaciteta od 100 do 180 sjedišta za narednu ljetnju IATA sezonu koja počinje 31. marta i traje do 31. oktobra. Ove informacije su potvrđene Vijestima u menadžmentu nacionalnog avioprevoznika.

Raspisan je javni poziv za nabavku aviona tipa Bombardier CRJ900 ili Embraer E190/195 na principu ‘wet lease’ za period 1. januara do 31. marta 2024. godine, jer u tom periodu oba aviona u floti Air Montenegra sukcesivno, jedan za drugim idu na redovni servis, tako da nam je potreban dodatni avion da bismo obavili planirani saobraćaj u ovom periodu, rečeno je Vijestima u kompaniji.

Avion tipa Bombardier CRJ-900, zavisno od konfiguracije, može da primi od 76 do 90 putnika, dok je kapacitet E-190/195 od 104 do 116 putnika. Avioni kanadskog proizvođača Bombardier nikad do sada još nisu letjeli ni za Air Montenegro, niti za bivšeg crnogorskog avioprevoznika Montenegro Airlines, dok domaći prevoznik ima ogromno iskustvo sa korišćenjem aviona brazilskog proizvođača Embraer.
Air Montenegro od svog osnivanja raspolaže flotom od samo dva Embraera E-195, kapaciteta po 116 sjedišta, pa kada neki od njih iz bilo kojih razloga (redovnih tehničkih pregleda i servisa ili vanrednih okolnosti) ispadne iz saobraćaja, to se mora nadoknaditi uzimanjem u zakup trećeg aviona od neke strane kompanije. Probleme te vrste, ali i potrebu za dodatnim prevoznim kapacitetom koji im se javlja tokom ljetnje sezone, Air Montenegro je do sada rješavao uzimanjem u višemjesečni zakup dodatnih aviona za ljeto 2022. od kompanija iz Hrvatske i Njemačke, a za ovu sezonu od partnera iz Ukrajine i Litvanije.Ovi avioni uzimani su u wet lease aranžmane o zakupu (ACMI) koji podrazumijevaju zakup aviona sa posadom, u kojem zakupodavac pokriva i troškove osiguranja i održavanje vazduhoplova, a zakupac plaća ugovorenu zakupninu obračunatu po tzv.blok-satu letjenja,gorivo,aerodromske usluge i aeronautičke takse.

I dok Air Montenegro mora na ovakav način da premošćava probleme sa malom sopstvenom flotom, u Podgorici još od decembra 2020. kada je prizemljen bivši nacionalni avioprevoznik Montenegro Airlines, leži i propada treći i najnoviji Embraer E-195 (40-AOC) koji je nekada letio u floti te kompanije, a koja ga je u najvećoj mjeri već i otplatila brazilskoj banci BNDS. Montenegro Airlines je za taj avion Brazilcima otplaćujući kredit već dao oko 38 miliona dolara, pa je BNDS banka ponudila crnogorskoj Vladi da za dodatnih 5,3 miliona dolara otkupi ovaj E-195 u koji bi nakon toga trebalo uložiti više od osam miliona dolara da bi se 40-AOC vratio u plovidbeno stanje. U protivnom, država će po ugovoru iz 2010. godine morati da vrati ovaj avion Brazilcima u plovidbenom stanju, čime će izgubiti ne samo 38 miliona dolara koliko je otplaćujući kredit, već BNDS-u dao Montenegro Airlines, već i dodatnih 12 miliona dolara koliko se procjenjuje da je potrebno uložiti u 40-AOC da bi se on doveo u plovidbeno stanje prije vraćanja Brazilcima. Namjeru Vlade da za 5,2 miliona dolara iz budžetskih rezervi kupi ovaj avion, osujetila je zaštitnica imovinsko-pravnih interesa Crne Gore Bojana Ćirović koja iz formalno-pravnih razloga nije dala zeleno svjetlo na ovaj aranžman, pa bi sada Crna Gora mogla ostati i bez aviona i bez desetostruko većeg iznosa novca od onog za koji je 40-A0C namjeravala da kupi država.

U cilju povećanja kapaciteta u sezoni ljeto 2024. raspisani su javni pozivi za zakup aviona tipa Airbus A320 u wet lease”, a i za zakup aviona manjeg kapciteta, tipa Embraer E190/195, navel isu iz Air Montengra.

A320 može prevesti do 180 putnika i taj tip aviona Air Montenegro već dvije godine zaredom koristi u špicu sezone, prvenstveno u svom čarter saobraćaju. Ove sezone je takav avion (LY-FJI) uzet u wet lease od litvanske ACMI kompanije Heston Airlines i on još leti za Air Montenegro po ugovoru koji ističe 31. oktobra u ponoć. Ugovor o ovosezonskom zakupu sa posadom jednog aviona tipa E-190 sa ukrajinskom kompanijom WindRose Airlines, istekao je 30. septembra i taj avion (UR-EMA) je 1. oktobra vraćen vlasniku. Za zimsku sezonu treba avion kapaciteta do 100 sjedišta, a za ljetnju dva aviona kapaciteta od 100 do 180 sjedišta.

Izvor: Vijesti

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *