IRF u diskusiji Generalne skupštine ELTI asocijacije

Dodajte komentar

Investiciono-razvojni fond, kao ponosni član prestižne Evropske asocijacije dugoročnih investitora (ELTI), priključio se Generalnoj skupštini ELTI, koja je održana u Pragu.

Rukovoditeljka službe za planiranje, analizu, izvještavanje i međunarodnu saradnju IRF-a, Ana Cmiljanić, prisustvovala je tom značajnom događaju, čiji je ovogodišnji domaćin, Narodna razvojna banka Republike Češke (NRB).

Skupštinom je predsjedavao novoizabrani predsednik ELTI asocijacije, Dario Skanapieko, izvršni direktor italijanske razvojne banke Cassa Depositi e Prestiti (CDP).

Iz IRF-a su rekli da taj prestižni događaj, kome su prisustvovali predstavnici 31 članice ELTI asocijacije, predstavlja sjajnu priliku za umrežavanje članica ELTI kao i razmjenu iskustava. Fokus događaja je bio na razmatranju inicijativa za sprovođenje novih strategija, koje će ojačati prisustvo ELTI asocijacije u Evropi i istaći važnost državnih razvojnih banaka, sa posebnim naglaskom na dugoročna ulaganja.

Za IRF, kako je saopšteno, ovo je bila dragocjena prilika za dijeljenje znanja, iskustava i najboljih praksi s drugim evropskim državnim razvojnim institucijama. Takođe, ovaj susret otvara vrata za zajedničko djelovanje na ključnim projektima od suštinskog značaja za Crnu Goru.

“Saradnja i razmjena iskustava sa državnim razvojnim i izvoznim bankama zemalja članica Evropske unije je važan korak za IRF, kad je u pitanju jačanje institucionalnih kapaciteta, koji su već započeti pripremama za proces transformacije IRF-a u Razvojnu banku Crne Gore”, navodi se u saopštenju.

To će, kako se navodi, omogućiti IRF-u da adekvatno podrži ambiciozne strateške ciljeve razvoja crnogorske privrede, a realno je očekivati da će upodobljavanje crnogorske razvojne finansijske institucije sa najboljim praksama državnih razvojnih banaka i pravnom tekovinom EU otvoriti prostor za nove fondove i dodatne povoljnosti za našu privredu.

IRF u kontinuitetu ostvaruje značajnu saradnju sa međunarodnim finansijskim partnerima, kao što su Evropska investiciona banka, Razvojna banka savjeta Evrope i Francuska razvojna agencija. Savremeni finansijski instrumenti dostupni kroz evropske fondove, kao i namjenska sredstva dostupna u okviru Investicionog okvira za Zapadni Balkan, nameću potrebu unapređenja institucionalnog okvira državne razvojne institucije, kako bi se poboljšala iskorišćenost dostupnih sredstava.

“Upravo, uspostavljanjem saradnje sa ostalim članicama ELTI asocijacije, želimo da doprinesemo stvaranju povoljnog okruženja za održiva i inkluzivna ulaganja, kao i da podržimo razvoj inovativnih projekata koji će imati pozitivan uticaj na crnogorsko društvo i privredu. Stvarajmo zajedno bolje sjutra”, poručili su iz IRF-a.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *