Uvid u Glovovo putovanje u Crnoj Gori: oblikovanje budućnosti brze trgovine i dostave

Dodajte komentar

Osnovan 2015. godine, Glovo je redefinisao način života u urbanim sredinama i uticao na zajednice širom svijeta, pretvarajući viziju “lakog pristupa bilo čemu u svom gradu” u stvarnost. Kada je riječ o regionu Jugoistočne Evrope (JIE), izazovi i prilike koje pruža dinamična industrija dostave su evidentni. O ovim temama smo imali priliku da razgovaramo sa Laurom Martin, regionalnom generalnom menadžerkom za JIE u Glovu, koja je u Crnoj Gori boravila po prvi put povodom učešća na ovogodišnjoj Konferenciji o ekonomiji, koju organizuje Privredna komora Crne Gore.

Laura je dala više informacija o načinima na koje se Glovo transformisao od jedne startap kompanije do globalnog brenda koji je danas. Poseban akcenat je stavljen na kompanjin inovativan pristup poslovanju, te kako su jedinstvena vizija i predanost Glova preoblikovali više od 1500 gradova na 25 tržišta i unaprijedili svakodnevni život njihovih stanovnika.

Koja je priča o Glovu?

Glovo je osnovan 2015. godine, i od tada, naša transformišuća tehnologija postala je temelj koja osnažuje zajednice u svakom gradu u kojem poslujemo. Naša vizija, da “svima omogućimo lak pristup bilo čemu u njihovom gradu”, postaje stvarnost onoga trenutka kada počnemo da razumijemo i, shodno tome, ispunjavamo potrebe ljudi. Glovo je izgrađen na inovativnom poslovnom modelu koji ide korak dalje od obične praktičnosti; on mijenja koncept i poboljšava koncept življenja u gradovima, njegujući uspješan lokalni ekosistem. Iako smo se prvobitno upustili u svijet dostave hrane, naše putovanje je istovremeno bila i naša evolucija. Danas nudimo raznovrsnu ponudu usluga u sektoru brze trgovine i stalno širimo svoje dosege kako bismo kroz dostavu obuhvatili “sve i svašta”.

Trenutno poslujemo globalno, u 25 zemalja, i obuhvatamo preko 1500 gradova. Naše partnerstvo sa Delivery Hero u julu 2022. godine podiglo je naše poslovanje na još viši nivo i potvrdilo našu poziciju kao jednog od najbrže rastućih multikategorijalnih igrača na svijetu.

Šta predstavlja inovaciju za Glovo i šta je to što radite bolje od konkurencije?

Naš uspjeh proizilazi iz kombinacije različitih faktora, počevši od naše tehnologije koja se neprestano unapređuje kako bi pratila naše evoluirajuće potrebe. Ipak, tehnologija je samo jedan aspekt ove priče. Jednako je važna i naša agilnost u razumijevanju često različitih specifičnosti lokalnog tržišta i brzom reagovanju na njih. Ova strateška namjera, efikasno usmjeravanja resursa i finansijskih investicija omogućava nam da odluke donosimo na adekvatan način.

Osim toga, naši timovi u svakoj zemlji, koji suštinski najbolje poznaju lokalne prilike, imaju značajnu autonomiju i samostalnost pri donošenju odluka. To im omogućava da donesu najprudentnije poteze, uzimajući u obzir jedinstvene lokalne okolnosti.

Kada je Glovo došao u Jugoistočnu Evropu (JIE) i šta su najveći izazovi i prilike u ovom regionu?

Region JIE definitivno predstavlja dinamično okruženje za industriju dostave. Glovo se proširio na ovaj region 2018. godine, a taj period je donio i izazove i prilike uslovljene ekonomskim okolnostima, navikama potrošača i digitalnom transformacijom. Pored izazova sa kojima se suočavamo kada su u pitanju regulatorne prepreke koje postoje u različitim zemljama, željeli bismo da vidimo nesmetanije funkcionisanje u smislu lokalne putne infrastrukture, kao i digitalne infrastrukture koja je neophodna za našu djelatnost, kao što su internet, elektronsko plaćanje itd. Ovo bi nesumnjivo podržalo rast naše industrije, efikasnost našeg poslovanja i dalje jačanje mogućnosti koje pruža rastuće tržište e-trgovine i usvajanje tehnologija. Takođe, veliki potencijal postoji jer se region JIE trenutno suočava sa ubrzanim procesom digitalne transformacije. Povećanje ovog digitalnog usvajanja među potrošačima znači veću potražnju za našim uslugama, i to vidimo kao veliku prednost.

Primjetno je da se sve više potrošača u regionu okreće online kupovini, stvarajući veliko tržište za usluge dostave, što nama istovremeno pomaže da konstantno proširujemo naša partnerstva i saradnju sa lokalnim maloprodajnim trgovinama, restoranima i supermarketima, i na taj način dođemo do šireg kruga ljudi.

Glovo je pionir u oblasti brze trgovine ne samo u Crnoj Gori, već i širom svijeta. Kako trenutno izgleda globalno stanje u ovoj oblasti?

Trenutno stanje brze trgovine (q-commerce ili “quick commerce”) na globalnom nivou karakteriše brza ekspanzija na različitim tržištima, kao i inovacije u dostavi različitih proizvoda i usluga potrošačima s neviđenom brzinom i praktičnošću. Zbog toga je to transformacijski koncept unutar industrije elektronske trgovine. Samim tim, i potražnja je naravno u porastu, budući da potrošači sve više traže što raznovrsniju ponudu. Istovremeno, tržišna konkurencija je veoma visoka, što donosi svoje prednosti jer takođe podstiče inovacije, te konstantno unapređuje korisničko iskustvo.

Shodno tome, zbog povećanog rasta, postavljaju se novi izazovi i prilike za sve nas koji poslujemo u ovoj oblasti. Konstantno moramo da rješavamo logističke i operativne kompleksnosti, što je takođe izazov za nas u Crnoj Gori tokom ljetnje sezone, ali potencijal za prodor na tržište i generisanje prihoda definitivno postoji. Naposletku, ono sa čime se takođe suočavamo jeste da je brza trgovina dovela do promjene ponašanja potrošača u Crnoj Gori, iako i dalje postoji mnogo prostora za napredak u tom smislu. Sve više ljudi se oslanja na našu uslugu za svoje svakodnevne potrebe, ali očekujemo da će ovo u narednom periodu rasti još više, slično globalnim i evropskim trendovima, posebno kako proširujemo lokalnu ponudu i kategorije proizvoda.

Možete li opisati neke od najznačajnijih prekretnica u rastu i razvoju Glova u Crnoj Gori?

Put Glova u Crnoj Gori svjedoči o nekoliko značajnih prekretnica za nas. Uvođenje dostave različitih kategorija proizvoda bilo je u ovom smislu revolucionarno, jer je prošlirilo usluge dostave mimo hrane. Pozitivan odgovor tržišta bio je očigledan jer se prisustvo Glova u Crnoj Gori reflektovalo na sve veću bazu korisnika, s Podgoricom i Budvom koje predvode po učestalosti. Uspješno smo privukli nekoliko značajnih crnogorskih i međunarodnih brendova, unapređujući korisničko iskustvo na aplikaciji. Osim toga, lansiranje Glovo Express-a u Podgorici bio je takođe značajan iskorak, a rast u toj oblasti svjedoči o sve većem uspjehu ove vrste usluge. Nedavno postignuta brojka od 100.000 narudžbi u toku jednog mjeseca, u avgustu ove godine, putem Glovo aplikacije pokazala je rastući uspjeh naše usluge u zemlji.

Na kraju, poseban fokus stavljamo na unapređenje iskustva i beneficija kurira u svim tržištima na kojima smo prisutni, a u Crnoj Gori je to posebno važno za nas u periodima godine sa povećanim obimom posla, jer je to vrijeme kada je posao najizazovniji za kurire. U vezi s tim, trudimo se da neprestano poboljšavamo mogućnosti za njih i obezbjeđujemo im adekvatnu nadoknadu kako bismo pokazali zahvalnost za njihov rad.

O Glovu

Glovo je jedna od prvih multikategorijalnih aplikacija koje povezuju restorane, apoteke, prehrambene lance i prodavnice široke namjene, uključujući i kategoriju „bilo šta“ koja korisnicima omogućava da naruče šta god žele u svom gradu. Osnovan u Barseloni 2015. godine, Glovo posluje na 25 tržišta u više od 1300 gradova u Jugozapadnoj i Istočnoj Evropi i Africi. Misija Glova je da svim stanovnicima grada u kojem posluje učini brzo dostupnim sve ono što taj grad nudi. Na taj način, korisnici Glova mogu uživati u svom odabiru proizvoda kada i gdje to oni žele.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *