Najveće medijalno bogatstvo imaju stanovnici Belgije

Dodajte komentar

Mnogi ekonomisti vjeruju da upravo medijalno bogatstvo pruža najtačniju sliku bogatstva neke zemlje

Švajcarska banka UBS objavila je godišnji izvještaj o bogatstvu prema kojem najveću finansijsku imovinu po glavi stanovnika imaju Švajcarci.

A najveće medijalno bogatstvo – iznos od kojeg pola ljudi ima više, a pola manje novca, imaju – Belgijanci.

Mnogi ekonomisti vjeruju da upravo medijalno bogatstvo pruža najtačniju sliku bogatstva neke zemlje jer identifikuje srednju tačku skupa podataka, s polovinom podataka iznad tog broja i polovinom ispod njega.

Na taj način eliminišu se jednokratni uticaji poput broja milijardera kojih u SAD-u i Švajcarskoj ima na hiljade. Sa druge strane, prosječno bogatstvo pruža pravi prosjek, iako ga iskrivljuju već navedeni milijarderi.

Prema banci UBS, prosječno globalno bogatstvo po punoljetnom čovjeku je na 84.718 dolara, prenosi Biznisinfo.

Prema prosječnim mjerama, Švajcarska zauzima vrh s 685.226 dolara po osobi. Više od 15 posto stanovništva Švajcarske su milioneri, što je treći najviši postotak na svijetu. Međutim, kada se pogleda srednje bogatstvo po osobi, ono iznosi 167.353 dolara, što je razlika od 517.000 dolara.

Pet od 10 najbogatijih zemalja po prosječnom bogatstvu nalaze se u zapadnoj Evropi, uključujući Dansku, Norvešku, Holandiju i Belgiju.

SAD zauzima drugo mjesto s prosječnim bogatstvom po odraslom od 551.347 dolara. Sveukupno, u SAD živi 38 odsto svjetskih milionera, prestižući drugu najbogatiju zemlju, Kinu za više od tri puta. S velikim jazom u bogatstvu, nejednakost u SAD-u spada među najviše među razvijenim nacijama.

Sedmo mjesto prosječnog bogatstva zauzima Singapur, s najvišim prosečnim bogatstvom po odraslom u Aziji. Nejednakost prihoda u Singapuru nalazi se na sličnom nivou kao u Americi.

Kad se posmatra iz perspektive medijalnog bogatstva, Belgija zauzima prvo mjesto u 2023. pri čemu je po prvi put prestigla Australiju. Visoki postotak vlasništva nad nekretninama i visoke cijene nekretnina dovele su do rasta bogatstva evropskih domaćinstava.

Medijalno bogatstvo u SAD iznosilo je 107.739 dolara, što ih stavlja na 12. mjesto. Sveukupno, medijalno bogatstvo najbrže raste u Kini pa se od 2000. godine povećalo za osam puta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *