10 najvećih brodarskih kompanija na svijetu

Dodajte komentar

Globalna ekonomija se u velikoj mjeri oslanja na brodsku industriju, kičmu međunarodne trgovine. Besprekoran i efikasan lanac snabdijevanja je od vitalnog značaja za kretanje robe preko kontinenata.

Među ključnim igračima u ovoj industriji su najveće svjetske brodarske kompanije, koje upravljaju kolosalnim brodovima koji prelaze okeane, povezujući proizvođače i potrošače širom svijeta.

Ovo je 10 najvećih brodarskih kompanija koje oblikuju savremeni lanac snabdijevanja.

Grupa A.P. Moller-Maersk

Na vrhu liste je A.P. Moller-Maersk Group, danski konglomerat poznat po svojoj ogromnoj floti kontejnerskih brodova. Sa istorijom koja traje više od jednog vijeka, Maersk upravlja sa preko 700 plovila, nudeći široku mrežu usluga koje povezuju luke na svakom uglu svijeta.

Mediterranean Shipping Company (MSC)

MSC, sa sjedištem u Ženevi, je bliski kandidat, može se pohvaliti impresivnom veličinom flote koja može da parira Maersku. Upravljajući sa oko 560 plovila, MSC igra ključnu ulogu u održavanju globalnih trgovinskih tokova.

CMA CGM Group

Francuski brodski gigant, CMA CGM zauzima treće mjesto, komandujući širokom mrežom kontejnerskih brodova. Kupovinom NOL-a i APL-a, kompanija je ojačala svoju poziciju na ključnim trgovačkim putevima.

COSCO Shipping

Kineski COSCO Shipping je sila na koju treba računati u pomorskoj industriji. Ovo državno preduzeće posjeduje jednu od najvećih svjetskih flota, strateški pozicionirajući Kinu kao globalno trgovinsko čvorište.

Hapag-Lloyd

Hapag-Lloyd, njemačka brodarska kompanija, dugo je prisutna u međunarodnoj trgovini. Proširila je svoj domet kroz strateška spajanja, učvrstivši svoju poziciju glavnog igrača.

Evergreen Marine Corporation

Posljednjih godina, poznata po tome što se jedno od njenih plovila zaglavilo u Sueckom kanalu 2021. goodine, izazvavši globalne nemire u lancu snabdijevanja, tajvanska Evergreen Marine Corporation stoji visoko u brodskom pejzažu. Prepoznata po svojim izrazitim kontejnerima zelene boje, Evergreenova obimna flota plovi vitalnim trgovačkim putevima.

China Shipping Container Lines (CSCL)

Kao jedna od vodećih kineskih brodarskih kompanija, CSCL se spojila sa COSCO-om, značajno doprinoseći kineskoj pomorskoj sposobnosti.

Hyundai Merchant Marine (HMM)

Južnokorejski HMM se može pohvaliti raznolikom flotom koja opslužuje globalne trgovinske trake, doprinoseći njenom statusu kao ključnog igrača u brodarskoj industriji.

Yang Ming Marine Transport Corporation

Još jedan tajvanski kandidat, Yang Ming, zadržao je snažno prisustvo, fokusirajući se na ekološki prihvatljive prakse transporta kako bi ispunio zahtjeve održivosti.

Mitsui O.S.K. linije (MOL)

Poreklom iz Japana, MOL nudi niz pomorskih usluga i upravlja plovilima u različitim sektorima industrije, od transporta kontejnera do transporta energije.

Izvor: alogistics.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *