Izvještaj o finansijskom radu Kine pokazuje napredak i prioritete

Dodajte komentar

Kineski finansijski sistem nastaviće da sprovodi opreznu makroregulaciju i da poboljšava svoju sposobnost da služi realnoj ekonomiji, navodi se u izvještaju Državnog savjeta Kine.

Izvještaj o finansijskom radu, koji je podnio guverner Narodne banke Kine Pan Gongšen, dostavljen je u subotu poslanicima na razmatranje na sjednici Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa.

Kina je od četvrtog kvartala 2022. precizno i efikasno sprovodila opreznu monetarnu politiku, pružala snažniju podršku realnoj ekonomiji i obezbijedila nesmetan rad finansijskog tržišta, navodi se u izvještaju.

M2, koji je široka mjera novčane mase koja pokriva gotovinu u opticaju i sve depozite, porastao je do kraja septembra 2023. godine za 10,3 odsto na godišnjem nivou, dok je rast agregatnog finansiranja realne ekonomije povećan za 9 odsto na godišnjem nivou.

Podaci pokazuju da monetarna politika pruža snažnu podršku ekonomskom oporavku uz održavanje stabilnosti cijena.

Kina će nastaviti da sprovodi opreznu regulaciju makropolitike na „precizan i silovit“ način i održavaće odgovarajuće zalihe valute i kredita stabilnim tempom, navodi se u izvještaju.

Izvor: MediaBiro.tv

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *