“Zbog lažne garancije opština u minusu 40 miliona”

Dodajte komentar
Budva

Nakon odluke Međunarodnog suda da Opština Budva isplati 40 miliona eura njemačkoj kompaniji WTE za izgadnju postrojenja za tretman otpadnih voda, iz lokalne vlasti pozvali su SDT da saslušaju osobe koje su, kako kažu, 2010. predale falsifikovanu garanciju. Demokrate ocjenjuju da je cijeli projekat pod velom korupcije, dok u DPS-u koji je tada bio na vlasti, kažu da je za njih proces završen.

Postrojenje za tretman otpadnih voda u Bečićima više je od rješenja komunalnog problema. Za taj aranžman sa njemačkom kompanijom WTE iz Esena, pravosnažno su osuđeni za korupciju nosioci budvanske vlasti sa Svetozarom Marovićem na čelu, a sada zbog neizmirenih dugovanja, postrojenje bi moglo da isprazni budvansku kasu.

Odlukom arbitražnog suda opština Budva trebalo bi da isplati 40 miliona eura njemačkoj komapniji WTE koliko iznosi i njen godišnji budžet, pa bi u ovoj godini ostalo svega milion i 600 hiljada eura za sve opštinske troškove.

Iz opštine Budva u jučerašnjem saopštenju navode da je sud u Frankfurtu prihvatio lažne garancije o čemu, kažu, postoje i nalazi grafologa te ponovo traže izuzeće arbitara. Najavljuju i žalbe, pred našim i sudovima u Njemačkoj, o čemu nijesu željeli pred kameru zbog prirode postupka. Istovremeno pozvali su SDT da saslušaju osobe koje su 2010. predale falsifikovanu garanciju, kada je opština bila u rukama DPS-a.

“Što se tiče DPS-a i mene lično ne komentarišemo sudske odluke, mislimo da je taj proces završen. Utvrđena je šteta zbog zloupotrebe službenog položaja u iznosu oko 3 milion eura u slučaju WTE, ali svakako pozivamo institucije da utvrde kako je vođen postupak arbitraže, kako su angažovani konsultanti kojima su plaćana enormna sredstva”, istakao je predsjednik OO DPS Budva Milan Tičić.

Opštinska garancija za izgradnju postrojenja nije dobila saglasnost skupštine, kako nalaže procedura. Bivši predsjednik Opštine Budva Dragan Krapović kaže da je cijeli projekat pod velom korupcije, a i garanciju vidi kao prevaru.

“To je garancija na 66 miliona eura, potpuno nezakonito i meni je frapantno mada je indikativno, a ipak ta arbitraža se nalazi u Njemačkoj, a radi se o njemačkim firmama, da se i pored svega tako nešto dosudilo. Ja mislim da je to jasno i eskimima na sjevernom polu. Očigledno da arbitrima u Frankfurtu nije bilo jasno, iz kojih razloga ja ostavljam javnosti sama da zaključi”, kazao je Krapović.

No, ova garancija nije jedina na koju su Njemci računali. Državnu, od 29 miliona eura naplatili su krajem 2019, što, kaže Krapović, nije bilo nužno i ukazuje da prethodne Vlade nijesu čuvale interes Crne Gore.

“Mislim da nijedna država tako nešto sebi ne bi dozvolila i mislim da je ovo posljedica mlakog stava države Crne Gore. Vlada je radila sve da pođe niz dlaku njemačkoj firmi WTE i austrijskom koncernu EVN, 42. i 43. vlada se nijesu se osvrtale na ovaj problem i zato smo tu gdje jesmo”, kazao je Krapović.

Da li je na pomolu nova afera zbog lažne garancije ili samo još jedno presipanje državnog novca stranim investitorima putem garancija, odgovor će dati vrijeme. Jedno je sigurno, ovaj projekat u naselju Vještice, koji nije ni doveden do kraja, koštaće Budvu više od planiranih miliona.

Izvor: RTCG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *