“Vlada i tržište kapitala, prijatelji ili neprijatelji”

Dodajte komentar

Regionalna tržišta kapitala su izgubila povjerenje, a da bi ona ojačala moramo imati jake institucije, poručeno je sa panela “Vlada i tržište kapitala – prijatelji ili neprijatelji” koji je održan u okviru prve međunarodne konferencije „Montenegro Financial Markets” koju je organizovala Komisija za tržište kapitala Crne Gore.

Predsjednik Komisije za tržište kapitala Crne Gore Željko Drinčić kaže da se od 2008. godine tržište kapitala u Crnoj Gori nije oporavilo. Mišljenja je da su problemi sa kojima se suočavaju tržišta kapitala u Regionu svuda isti, zato je potrebno nešto uraditi.

“Nijesam za regionalno povezivanje berzi. Izgubljeno je puno godina da se napravi regionalna berza i to nije zaživjelo i nije funkcionisalo. Međutim, ja jesam za to da imamo bolju saradnju jer imamo svi iste probleme. Možemo mnogo da naučimo jedni od drugih jer imamo dosta tog zajedničkog”, rekao je Drinčić.

Sa brojnim problemima suočavalo se tržište kapitala u Srbiji, kazao je predsednik Komisije za hartije od vrijednosti Republike Srbije Marko Janković. I dalje ima ljudi, kaže Janković, koji sumnjaju u ono što oni rade.

“Mislim da smo vrlo temeljni i nećemo ostaviti nijedan segment tržišta. Uradićemo sve da sistem tržišta kapitala dovedemo na evropski nivo. Sada imamo i ono što je ranije nedostajalo, a to je finansijska podrška koja sada dolazi kako sa strane tako i od države”, rekao je Janković.

Pomoćnik ministra finansija Srbije Ognjen Popović poručio je da su regionalna tržišta kapitala izgubila povjerenje.

“Naša tržišta su izgubila povjerenje, a da bi ojačala moramo da imamo jake institucije. Veliki je problem što mi nemamo eksperata, nama nedostaju kvalitetni ljud”, rekao je Popović.

Crna Gora se, kaže državni sekretar u Ministarstvu finansija Ilija Vukčević, uključila kako bi doprinijela oporavku tržišta kapitala. Zato su u Maju ove godine ušli u vlasništvo Montenegro berze pa sada država ima 11 odsto akcija u Montenegro berzi, a samim tim i predstavnika u Odboru direktora.

“Stekli smo vlasništvo, a za isti dio sredstava koji smo dali za akcije Atlas banke u stečaju novac je isplaćen Fondu za zaštitu depozita koji je imao potraživanje od te banke. Tako da smo jednim udarcem ubili dvije muve”, rekao je Vukčević.

Sa skupa je poručeno da su prometi na berzi mali te da je neophodno da se uradi sve kako bi se omogućilo da se trži
šte kapitala razvija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *