Brojni izazovi pristupanja zemalja Jugoistočne Evrope “SEPA”

Dodajte komentar

Brojni su izazovi pristupanja zemalja Jugoistočne Evrope “SEPA” (jedinstveno područje plaćanja u eurima). Procjene su da će nakon pristupanja „SEPA“ zemlje Regiona imati brojne benefite.

Stručnjak za evropsko pravo i SEPA plaćanja Hartmut Seibel smatra da će za Crnu Goru biti Velika promjena ako ona postane dio “SEPA” u narednom periodu.

“Ako gledamo koristri bićete efikasniji, brži i jeftiniji u svojim plaćanjima. To će uticati na sva plaćanja u okviru države i neće biti razlike izmedju lokalnih, državnih i prekograničnih plaćanja”, rekao je Seibel.

Bosni i Hercegovini je strateški plan pristupanje “SEPA”, kaže Halid Tvico, šef Odjeljenja za nadzor i razvoj platnih sistema Narodne banke Bosne i Hercegovine.

“Stalo nam je da poguramo stvari naprijed. Mi gubimo puno novca na naknade, a prustupanje “SEPA” biće prioritet za razvoj tržišta kapitala. Puno je posla pred nama, imamo neke nedostatke koje moramo otkloniti, ali mi smo spremni”, kazao je Tvico.

U Moldaviji se susrijeću sa velikim izazovima i poteškoćama kada se govori o plaćanju. Viceguverner Narodne banke Moldavije Arcadie Albul kaže da treba uskladiti sisteme plaćanja.

“U Moldaviji je sve više biznisa koji su izvozno orjentisani prema zemljama Evropske unije. Zato, moramo da olakšamo ta plaćanja. Mi bi trebali da unaprijedimo standard poruka, da imamo ISO”, kazao je Albul.

Direktorica Odeljenja za računovodstvo i finansije plaćanja u Banci Albanije Ledia Bregu kaže da “SEPA” donosi brojne benefite.
“To je kao da plaćate od kuće, te transakcije su bez smetnji i “SEPA” nas približava Evropskoj uniji. Bitno je reći da nas banke ne tjeraju da usporimo sa pridruživanjem u “SEPA” jer je to i njihova korist”, kazala je Bregu.

U Sjevernoj Makedoniji su, kao regulator, spremni za pristupanje “SEPA”. Viši savjetnik u Odeljenju za platne sisteme Narodne banke Sjeverne Makedonije Biljana Donovska Gečeva kaže da su pripremili i tržište kako bi svi shvatili zašto je potreban jedinstveni sistem plaćanja.

„Postoji još dosta izazova u državi, mi imamo „SEPA“ regulativu.Bitno je da naša nacionalna plaćanja koštaju kao i prekogranična plaćanja. To je bitno za svakodnevni život građana“, kazala je Geceva.

Sa skupa je poručeno da postoji interesovanje zemalja koje ne koriste euro kao valutu da budu dio “SEPA” koja podrazumijeva ista pravila za plaćanje u erurima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *