Razvijanje savremenog i transparentnog tržišta kapitala u Crnoj Gori preduslov njenog dinamičnijeg ekonomskog napretka

Dodajte komentar

Guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić sastao se sa visokim predstavnicima Međunarodne organizacije komisija za hartije od vrijednosti (International Organization of Securities Commissions − IOSCO) Isabel Pastor i Damienom Shanahanom. Sastanku je prisustvovao i predsjednik Komisije za tržište kapitala Crne Gore, Željko Drinčić.

Sagovornici su razgovarali o stanju na crnogorskom finansijskom tržištu i perspektivi njegovog budućeg razvoja. Saglasili su se u ocjeni da je razvijanje savremenog i transparentnog tržišta kapitala u Crnoj Gori preduslov njenog dinamičnijeg ekonomskog napretka. U tom pravcu, Crnoj Gori je dragocjena saradnja sa međunarodnim partnerima poput IOSCO-a, koji okuplja preko 150 članova − nacionalnih regulatornih tijela na tržištima kapitala i postavlja standarde za sektor hartija od vrijednosti.

“U cilju očuvanja finansijske stabilnosti, posebno nam je važna saradnja sa vašom organizacijom na planu primjene međunarodno priznatih standarda regulacije, kao i na polju razmjene informacija na regionalnom i globalnom nivou“, saopštio je guverner.

Gđa Pastor je pohvalila napore CBCG na planu pristupanja Crne Gore SEPA sistemu, odnosno jedinstvenom području plaćanja u eurima.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *