Skoro 95 posto svih NFT kolekcija je bezvrijedno

Dodajte komentar

Zajednica stručnjaka za finansije i blockchain dappGambl objavila je rezultate istraživanja koje je šokiralo Web3 zajednicu. Naime, prema njihovim podacima, oko 95 posto svih NFT kolekcija koje danas postoje u potpunosti je bezvrijedno!

Dramatičan je to pad u odnosu na 2021. godine kada je volumen trgovanja nezamjenjivim tokenima iznosio čak 17 mlrd. dolara.

Analiza je obuhvatila 73.257 kolekcija NFT-ova, a otkriveno je kako 69.795 NFT kolekcija ima tržišnu kapitalizaciju od nula ethera (ETH), druge najpopularnije kriptovalute nakon Bitcoina.

A ako se pitate gdje su nestale medijske naslovnice o rekordnim cijenama prodaje NFT-ova, ekipa iz dappGambl-a i na to ima odgovor. Naime, on su izračunali kako se samo jedan posto NFT-ova prodaje po cijeni većoj od 6.000 dolara, a dobar dio najskupljih kolekcija prodaje se između 5 i 100 dolara. Skoro petina NFT kolekcija ima početnu cijenu od 0 dolara.

Bez obzira na ove sumorne podatke, iz dappGambl-a kažu kako NFT zajednica neće u potpunosti kolabirati. Oni budućnost vide u NFT kolekcijama koje sa sobom donose određene benefite poput pristupa zatvorenim događajima ili vritualnim predmetima za kupovinu ili trgovinu u video igrama.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *