Putin očekuje potpisivanje ugovora o izgradnji gasovoda do Kine

Dodajte komentar

Predsjednik Rusije Vladimir Putin doputovao je u Kinu gdje će učestvovati na međunarodnom forumu „Pojas i put“ kojom se obilježava 10 godina istoimene inicijative izgradnje infrastrukture. To je prva posjeta Putina Kini od početka rata u Ukrajini prošle godine.

Dvodnevna posjeta ruskog predsednika započeće bilateralnim sastankom sa tamošnjim predsjednikom Kine Si Đinpingom, dok će se na forumu Putin obratiti odmah posle kineskog predsednika, prenosi Financial Times.

Britanski list navodi da je u velikoj ruskoj delegaciji najistaknutiji direktor kompanije Gazprom Aleksej Miler, koji će tražiti da Kina finalizira pregovore o planiranoj izgradnji gasovoda „Snaga Sibira 2“. Si je, navodno zaobilazio ovu temu i kada je Putin govorio da je dogovor postignut. Analitičari ocjenjuju da ovaj projekat ističe rusku zavisnost od Kine.

„Možda je još rano govoriti o tome, ali siguran sam da će biti potpisani ugovori, uspostavljeni novi kontakti između privrednih učesnika, sastaće se čelnici vlada i šefovi raznih ministarstava i resora koji direktno rade“, rekao je Putin uoči samita za kineske medije, prenosi Russia Today.

Putin je istakao da su svi predlozi Moskve uredno odštampani na nekoliko listova, a da svaki projekat može biti nešto na čemu će se raditi duže od godinu dana, a možda je u pitanju decenija. On je istakao da ima najbolja očekivanja od sastanaka u Pekingu.

Kinu i Rusiju već povezuje gasovod „Snaga Sibira“ koji je pokrenut 2019. godine prema dogovoru Sija i Putina koji je postignut pet godina ranije. Gasovodom se doprema u Kinu do 38 milijardi kubnih metara gasa godišnje iz novih gasnih polja u istočnom Sibiru. Gasovodom „Snaga Sibira 2“ gas bi trebalo da se doprema u Kinu sa ruskog poluostrva Jamal, odakle kreće i gasovod „Severni tok“. Novi gasovod trebalo bi da ima kapacitet do 50 milijardi kubnih metara godišnje, prenosi Biznis.rs.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *