Profit Bank of America porastao za 10 odsto u trećem kvartalu

Dodajte komentar

Bank of America zabeležila je rast profita u trećem kvartalu od 10 odsto, budući da je druga najveća banka u SAD nastavila da ima koristi od viših kamatnih stopa, a njeni trgovci ostvarili su najbolje rezultate u protekloj deceniji. Istovremeno, banka je držala troškove pod kontrolom.

Generalni direktor banke Brajan Mojnihan (Brian Moynihan) upozorio je da Amerikanci nastavljaju da usporavaju svoju potrošnju nakon što su potrošili štednju tokom pandemije i da se sada suočavaju sa većim troškovima zbog inflacije, prenosi AP.

Bank of America sa sjedištem u Šarlotu ostvarila je profit od 7,8 milijardi dolara ili 90 centi po akciji, što je 13 centi više nego što su očekivali analitičari sa Wall Streeta. Većina profita proizašla je iz viših kamatnih stopa na kredite, pri čemu je neto prihod od kamata iznosio 14,4 milijarde dolara, u poređenju sa 13,76 milijardi dolara godinu dana ranije.

Kako je veliki dio ušteda nestao zbog pandemije, potrošači se sve više okreću kreditnim karticama kako bi upravljali svojim troškovima. Bank of America zabilježila je da je stanje kreditnih kartica poraslo na 98 milijardi dolara u trećem kvartalu, u poređenju sa 85 milijardi dolara prije godinu dana.

„Ovo smo uradili u zdravoj, ali usporavajućoj ekonomiji, u kojoj je potrošnja građana u SAD još ispred prošle godine, ali nastavlja da usporava“, rekao je Mojnihan.

Investiciono bankarstvo i trgovanje banke takođe je bilo dobro u trećem tromjesečju. Bank of America zabilježila je rast prihoda od trgovanja akcijama za 10 odsto na 1,7 milijardi dolara u kvartalu, bez gubitaka u trgovanju u poslednjih 90 dana. Akcije banke porasle su za više od dva odsto u jutarnjem trgovanju u srijedu.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *