Azijska tržišta: Indeksi porasli zbog kineskog BDP-a

Dodajte komentar

Azijska su tržišta umanjila korekciju nakon što su ekonomski podaci iz Kine pokazali rast veći od očekivanog.

Kina je zabilježila rast od 4,9% u tromjesečju od jula do septembra u odnosu na prethodnu godinu, navodi se u priopćenju kineskog Nacionalnog ureda za statistiku u srijedu. Ekonomisti su očekivali da će privreda zemlje izvijestiti o rastu od 4,4%, prema anketi Reutersa.

Druga najveća svjetska ekonomija je objavila više od očekivanih podataka o maloprodaji za septembar i stopu nezaposlenosti u gradovima koja je prošlog mjeseca pala najniže u gotovo dvije godine.

Hongkonški Hang Seng indeks je ostvario rast od 0,02%, dok je kineski referentni indeks CSI 300 pao za 0,39%.

U Australiji je S&P/ASX 200 porastao za 0,16%, uoči svojih podataka o nezaposlenosti u četvrtak. Stopa nezaposlenosti jedan je od ključnih pokazatelja koje australijska centralna banka uzima u obzir pri određivanju svoje monetarne politike.

Japanska su tržišta pala, pri čemu je Nikkei 225 pao za 0,21%, a Topix za 0,18%.

Južnokorejski Kospi ojačao je 0,07%, dok je Kosdaq skliznuo 1%.

Tokom noći u SAD-u, S&P 500 je u utorak zatvoren blizu ravne linije, skliznuvši za samo 0,01% dok su ulagači analizirali najnovija kretanja prinosa na obveznice, a sezona korporativnih zarada zahuktala se.

Prinos 10-godišnjih obveznica SAD-a premašio je 4,8%, dostigavši nivo od 6. oktobra – kada se trgovao na 4,887%. Ovaj potez uslijedio je nakon podataka o maloprodaji u SAD-u koji su bili vrući nego što su očekivali ekonomisti koje je anketirao Dow Jones.

Nasdaq Composite izgubio je 0,25%, dok je Dow Jones Industrial Average dodao 0,04%.

(SEEbiz)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *