Pod pritiskom EU, TikTok je uklonio više od 500.000 videa o ratu Izraela i Hamasa

Dodajte komentar

Platforma TikTok objavila je da je uklonila 500.000 videa i zatvorila 8.000 prenosa uživo o ratu Izraela i Hamasa, nekoliko dana nakon što je EU podsjetio na svoju obvezu borbe protiv ilegalnog sadržaja.

“Od 7. oktobra uklonili smo više od 500.000 videa i zatvorili 8.000 live streamova u danom području, zbog kršenja naših pravila”, objavio je TikTok na svom blogu u nedjelju, dodajući da je ojačao svoje timove za kontrolu sadržaja.

Brisel je u četvrtak upozorio kinesku društvenu mrežu, popularnu među mladima, na obvezu borbe protiv “ilegalnih sadržaja” i “lažnih informacija” u sprovođenju nove uredbe EU-a o digitalnim uslugama (DSA).

“Imate posebnu obvezu da zaštitite (korisnike) od nasilnog sadržaja… koji, čini se, kruži u velikom broju na vašoj platformi bez posebnih sigurnosnih kontrola”, napisao je evropski komesar za digitalne platforme Thierry Bretnon u pismu šefu TikToka Shu Ziju. Chu.

Evropski komesar izdao je slična upozorenja platformama Meta, X (bivši Twitter) i YouTube, u vrijeme kada su platforme bile preplavljene nasilnim sadržajem i dezinformacijama o ratu Izraela s palestinskim Hamasom.

“Odmah smo mobilizovali značajne resurse” za sprovođenje “naše politike protiv nasilja, uključujući okupljanje ključnih članova našeg globalnog tima i 40.000 sigurnosnih stručnjaka”, rekao je TikTok.

Također kažu da su poboljšali sistem za “proaktivno automatizirano otkrivanje” takvog sadržaja u stvarnom vremenu i povećali broj kontrolora koji govore arapski i hebrejski.

U borbi protiv lažnog sadržaja, TikTok podsjeća da surađuje s organizacijama za provjeru podataka, uključujući France Press, na više od 50 jezika, uključujući arapski i hebrejski.

TikTok je takođerograničio prenose uživo i neke “hashtagove”.

Nekoliko društvenih mreža već je odgovorilo na zahtjeve Europske komisije, uključujući Meta i X.

Platforma X izjavila je da je povukla ili označila desetke hiljada poruka, no Briselje, ocijenivši taj odgovor nedovoljnim, otvorio dublju istragu protiv mreže Elona Muska, rekao je danas Thierry Breton.

Monitoring kompanija Visibrain izbrojala je 166 miliona poruka o ratu na Twitteru, Facebooku, Instagramu, YouTubeu i Tiktoku do 7. oktobra. To je 47 posto više nego za Svjetsko prvenstvo u fudbalu 2022., koje je bilo jedan od najkomentiranijih događaja u svijetu, prenosi SEEbiz.eu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *