Održana treća nacionalna DigNest konferencija

Dodajte komentar

Univerzitet Donja Gorica, kao koordinator projekta DigNest, koji se finansira od strane Evropske unije kroz program Erasmus +, u saradnji sa Privrednom komorom Crne Gore organizovao je Treću nacionalnu konferenciju na temu: Digitizacija tokom i nakon pandemije COVID 19.

Na Konferenciji su pored predstavnika projektnih partnera učestvovali i predstavnici mikro, malih i srednjih preduzeća s naglaskom na sektore IT, poljoprivrede i zdravstvenog turizma.

Konferenciju je otvorila prof. dr Ivana Ognjanović koja je istakla značaj ovog projekta, podsjećajući da je njegov cilj podrži modernizaciju visokoškolskih ustanova u Crnoj Gori i ojačati njihovu saradnju sa vodećim preduzećima na tržištu. Primarni fokus je maksimiziranje koristi od digitalnih tehnologija u prioritetnim oblastima poljoprivrede i zdravstva, istovremeno osiguravajući da se diplomci, budući stručnjaci i radna snaga uspješno prilagode digitalnom dobu. Saradnja i umrežavanje su od suštinskog značaja kako bi osigurali da se samo najbolje prakse izvoze u druge regione, dok se istovremeno uvozi neophodna stručnost, kako bi se podstakao rast efikasnog i inovativnog ekosistema.

Poseban naglasak je stavljen na promjene koje su nastale kao posledica pandemije COVID-19, koja je pitanje digitizacije i dogitalne transformacije stavila visoko na listu prioriteta ne samo u zemljama obuhvaćenim projektom, već i čitavom svijetu.

Konferencija je kroz dva bloka prezentacija obuhvatila pitanja; Digitizacija u obrazovanju i Digitalno unaprijeđene inovacije.

Na Konferenciji je od starne Privredne komore Crne Gore predstavljen i projekat PHASE (Program CBC Interreg Italija – Albanija – Crna Gora).

Kao nastavak projektnih aktivnosti, tokom trajanja Konferencije o ekonomiji Montenegro 2023, 11. i 12. oktobra realizovane su aktivnosti usmjerene na promociju DigNest projekta. Svi zainteresovani učesnici pomenute Konferencije, njih oko 300 imali su priliku da razgovaraju sa koordinatorima, kao i crnogorskim i partnerima EU koji implementiraju ovaj projekat.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *