Berze, inovacije i budući trendovi

Dodajte komentar

Svjetska tržišta kapitala su u proteklih nekoliko godina prošla kroz interesantan period. To je jedna od poruka na panelu „Berze-inovacije i budući trendovi“ koji je održan u okviru prve međunarodne konferencije „Montenegro Financial Markets” koju je organizovala Komisija za tržište kapitala Crne Gore.

Predsjednik Odbora direktora Montenegro berze Nemanja Boljević kazao je da se tržište kapitala u Crnoj Gori kreće od tri do tri i po milijarde eura.

„Daleko smo od regiona ali želimo da budemo prisutni. Bilo bi zanimljivo da Vlada izda obveznice na Montenegroberzi. Vlada ima partnera u nama i porebno je da radimo na drugim hartijama od vrijednosti koje se mogu izdati na našoj berzi. Mi smatramo da moramo da pratimo stvari koje se dešavaju u Regionu jer želimo da budemo više prisutni na tržištu“, rekao je Boljević.

Predjednica Upravnog odbora berze u Zagrebu Ivana Gažić kazala je da su u Hrvatskoj nakon krize 2008. godine shvatili da moraju da se prilagode evropskom okruženju.

„Morali smo da tražimo druge izvore prihoda kako bi naša berza bila jaka i otporna. Dinamika inovacija u našem sektoru je brza i mi pokušavamo da se prilagodimo i to će nam omogućiti da bolje služimo tržištiu uz manje troškove“, kazala je Gažić.

Za vrijeme korona krize sve države iskusile su iste probleme na tržištu kapitala, smatra Guzhan Gulay, potpredsjednik istanbulske berze. Mišljenja je da su sva tržišta prošla kroz zanimljiv period te da su tehnologija i finansijska pismenost ključne za dalji razvoj tržišta kapitala.

„Bilo je finansijskih poteškoća zbog pandemije, ekonomski promet se zaustavio u određenom periodu. Kao rješenje mnogi su smanjili kamate i dali finansisjku podršku.To je dovelo do povećanja broja investitora na određenim tržištima“, kazao je Gulay.

Digitalizacija je vrlo važna na tržištu kapitala, pa su brojne zemlje bile prinuđene da se prilagode novim izazovima.

„Mi smo 2020. godine osnovali zelenu akademiju jer smo vidjeli da postoji nedostatak razumijevanja standarda koji se koriste na medjenuarodnom nivou. Raspoloženi smo da dijelimo to znanje sa svima“, kazala je Paula Redondo, šefica regulatornih poslova i listinga na luksemburškoj berzi.

Direktor berze u Bukureštu Adrian Tanase kaže da u toj zemlji imaju strategiju razvoja tržišta kapitala. Nužno je, kaže, da rade na povećanju likvidnosti.

„Imamo brojne projekte za povećanje likvidnosti. Sada nam se likvidnost udvostručila u odnosu na prošlu godinu ali je i dalje niska. Sada žlimo da većamo likvidnost, a jedno od rješenje je da povećamo učešće na tržištu kapitala“, kazao je Tanase.

On je poručio da je optimista što se tiče tržišta kapitala u Crnoj Gori.

Sa skupa je poručeno da tržište kapitala u Crnoj Gori ima problema sa stranim investicijama, te da šansu treba da tražimo u sektoru turizma.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *