Pokazatelj očekivanja u njemačkom građevinskom sektoru potonuo njaniže u istoriji

Dodajte komentar

Njemački građevinski sektor suočava se sa sve većim brojem otkazivanja građevinskih projekata. U septembru je bilo pogođeno 21,4 posto kompanija, dok je u avgustu taj udio bio 20,7 posto, podaci su minhenskog instituta Ifo.

Indeks očekivanja pao je na minus 54,8 bodova, što je najniže od početka istraživanja Ifo 1991. godine.

“Mnogi projekti više nisu isplativi zbog visokih kamata i većih troškova izgradnje. Nedostatak stanova znaće se za dvije godine zbog trenutne obustave gradnje na tržištu nekretnina“, kazao je Klaus Wohlrabe, rukovodilac istraživanja u Ifu.

Sve je teža situacija iu industriji, gdje se sve više tvrtki također suočava s nedostatkom narudžbi. U septembru je pogođeno 46,6 posto kompanija, što je 2,4 procenata više nego u kolovozu. “Riječ je o trostrukom porastu u posljednjih 12 mjeseci, što je prilično drastično”, objasnio je Wohlrabe.

Istraživanje je sproveo Ifo uoči vladinog summita o stanogradnji koji je održan krajem septembra. “Vidjećemo hoće li preduzete mjere oživjeti njemačku stanogradnju. Uslovi za novu gradnju su u najmanju ruku teški“, dodao je Wohlrabe.

Njemačka vlada je krajem septembra donijela nekoliko mjera za rješavanje problema nedostatka stanova u zemlji. Kako je tada izvijestila njemačka agencija dpa, među njima je i privremena obustava ranije planiranog pooštravanja energetskih standarda za nove zgrade.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *