Gdje ultrabogati provode odmor (infografika)

Dodajte komentar

U svijetu postoji više od 25.000 centimilionera (osoba čije se bogatstvo procjenjuje na više od 100 miliona dolara), koji čine elitni klub sastavljen prvenstveno od osnivača i nasljednika porodičnog bogatstva.

Prema Henley&Partners, većina ovih pojedinaca – koji po definiciji imaju više od 100 miliona dolara u uložnoj imovini –vrijeme provode na nekoliko destinacija širom planete.

Kako bismo istražili destinacije koje su najtraženije od strane ultra bogatih, u nastavku pogledajte infografiku sa gradovima u kojima je zabilježen najveći priliv sezonskih centimilionerskih stanovnika 2022., koristeći podatke kompanije Henley&Partners.

Tri najbolja centra sezonskog odmora ultrabogatih nalaze se u Sjedinjenim Državama: Majami, Hamptons i West Palm Beach na Floridi.

Ovo možda neće biti šok s obzirom na koncentraciju centimilionera u Sjedinjenim Državama, gdje su New York, područje zaliva San Franciska i Los Angeles dom najvećeg broja centimilionera na svijetu.

Bez obzira na to gdje žive tokom cijele godine, donja tabela otkriva gdje se ove elite okupljaju na sezonski bijeg u svojim drugim domovima.

Osim 10 američkih gradova koji čine 17 najboljih sezonskih žarišta centimilionera, nailazimo na nekoliko francuskih gradova na listi, uključujući Pariz, Nicu, Cannes i Antibes, kao i zlatni trougao Portugala i Lisabon.

Globalni trendovi

Prema izvještaju Henley&Partners-a za 2023. Centi-Millionaire Report, očekuje se da će globalna populacija centimilionera porasti za 38% u narednoj deceniji i dostići skoro 40.000 do 2033. godine.

Očekuje se da će se veći dio ovog rasta desiti u zemljama poput Kine, Indije i Saudijske Arabije. Očekuje se da će kineski Hangzhou i Shenzhen do 2033. godine ostvariti najveći procentualni rast centimilionerske populacije, porast od 95%, odnosno 88%.

Međutim, uprkos brzom rastu bogatih na globalnom istoku, primetno je da mnogi centimilioneri još uvek diplomiraju na američkim univerzitetima. Više od polovine od 20 najboljih univerziteta sa najviše centimilionera je u Sjedinjenim Državama, a Harvard, Stanford i Univerzitet Pensilvanije čine prva tri mjesta.

Izvor: Visualcapitalist.com

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *