“Svijet se možda suočava s najopasnijim vremenom u posljednjih nekoliko decenija”

Dodajte komentar
Prvi čovjek JPMorgan Chasea Jamie Dimon

Izvršni direktor banke JP Morgan Jamie Dimon je izjavio da se svijet možda suočava s najopasnijim vremenom u posljednjih nekoliko decenija.

U obraćanju investitorima kazao je da je zabrinut zbog rizika po ekonomiju usljed rastućih geopolitičkih tenzija. Napomenuo je da bi ratovi u Ukrajini i Izraelu mogli dodatno uticati na cijene energije i hrane, kao i na globalnu trgovinu.

Obavijestio je investitore da je dobit JP Morgana, koji je najveća banka u Sjedinjenim Američkim Državama, u trećem kvartalu ove godine iznosila 13 milijardi dolara, što je 35 posto više u odnosu na isti period prošle godine.

Smatra da je to posljedica poslovanja s domaćinstvima i kompanijama koje su u dobrom finansijskim stanju. No, Dimon je oprezan kada je u pitanju stanje globalne ekonomije, s obzirom na brojne rizike.

“Oprezan sam zbog toga što se suočavamo s toliko neizvjesnosti. Rat u Ukrajini, zakomplikovan posljednjim napadima na Izrael mogao bi imati dalekosežne posljedice na tržište energije i hrane, globalnu trgovinu i geopolitičke odnose. Ovo bi moglo biti najopasnije vrijeme koje je svijet vidio u posljednjih nekoliko decenija”, poručio je.

Zbog ratova zabrinuti su i u banci Citigroup, čiji je finansijski direktor Mark Mason također napomenuo da je mnogo neizvjesnosti.

Dimon, koji je na čelu JP Morgana 20 godina, poznat je po tome što je otvoren po političkim pitanjima. Osudio je napade palestinske militantne grupe Hamas na Izrael, kazavši zaposlenicima banke ranije ove sedmice da je banka uz narod Izraela, prenosi BBC.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *