13. Kongres ženskog preduzetništva: Žene su važni nosioci promjena

Dodajte komentar

Privredna komora Crne Gore, u saradnji sa Forumom privrednih komora Jadransko-jonske regije, organizovala je 10. oktobra 13. Kongres ženskog preduzetništva koji je okupio istaknute regionalne stručnjake i žene iz biznisa.

Cilj skupa bio je da pruži međuregionalnu perspektivu o izazovima i najboljim praksama iz oblasti ekonomske ravnopravnosti žena u Jadransko jonskom regionu. Bila je to prilika da se analizira položaj preduzetnica u Regionu, razgovara o incijativama i aktivnostima za unapređenje njihovog ekonomskog položaja, i kroz razmjenu informacija, podataka i iskustava doprinese boljem umrežavanju.

Predsjednica Privredne komore Crne Gore dr Nina Drakić je istakla, otvarajući Kongres, da je u našoj državi uspostavljen strateški i zakonodavni okvir politika za podršku ženskom preduzetništvu.

– Podaci govore da je sve više žena u Crnoj Gori koje pokreću i vode sopstveni biznis, uprkos izazovima kojih nije malo. Danas je svaka četvrta kompanija u vlasništvu žena ili su žene većinski vlasnici – rekla je Drakić.

Naglasila je ulogu Komore u razvoju ženskog preduzetništva, uz ocjenu da će se ova poslovna asocijacija u narednom periodu dodatno posvetiti osnaživanju žena u biznisu.

– Potrebno je snažnije promovisati žensko preduzetništvo i najbolje preduzetnice, omogućiti edukacije o pokretanju i unapređivanju poslovanja, organizovati razmjenu iskustva, uz stalan rad na izgradnji povoljnijeg i podsticajnijeg poslovnog ambijenta, i kontinuiranu finansijsku podršku za žene u biznisu – rekla je predsjednica Drakić.

Podsjetila je da Komora dodjeljuje nagradu za uspješno poslovanje preduzeću čija je vlasnica ili direktorka žena, partner je na projektu „Top Woman Business Montenegro“ i podrška na „Women on boards“.

– Vjerujem da je došlo vrijeme za bolju promociju doprinosa žena u istraživanju, inovacijama, i uopšte u nauci. Žene su važni nosioci promjena, a korišćenje potencijala ženskog preduzetništva biće ključno za održiv i inkluzivan oporavak naših ekonomija i društava od kriza – zaključila je Drakić.

Kongres je pozdravio šef Stalnog sekretarijata Jadransko-jonske inicijative, ambasador Fabio Pigliapoco koji je tokom izlaganja istakao veliki značaj makroregionalne strategije i snažni doprinos institucija civilnog društva njenom sprovođenju.

– Ovaj doprinos itekako prepoznaju vlade i Evropska komisija i uvjeren sam da će on biti značajan za makroregionalnu strategiju i tokom hrvatskog predsjedavanja Jadransko-jonskom regijom – kazao je on.

Prema njegovim riječima, žensko preduzetništvo je visoko na listi prioriteta Foruma i ove teme su izuzetno važne za strategiju. Ohrabrio je preduzetnice da nastave svoje aktivnosti i ostvare svoje ciljeve.

Đino Sabatini, predsjednik Komore Marche regije i potpredsjednik Foruma AIC, izrazio je posebno zadovoljstvo što učestvuje u 13. Kongresu ženskog preduzetništva koji se bavi jako važnim temama.

–Naše udruženje je od samo početka bilo tu da prepozna svojevrsnu ekonomsku realnost koju vode žene, a našim aktivnostima u Jadransko- jonskog regiji obuhvatili smo i sve one koji učestvuju u razvoju ženskog preduzetništva – istakao je on.

Prema njegovim riječima, Kongres predstavlja izuzetnu priliku da se razgovara o ženama u STEM industriji, digitalizaciji, zelenoj tranziciji i održivom razvoju, ali i pospješi zajednička saradnja u Jadransko – jonskoj regiji.

Sabatini je apostrofirao da je je od velike važnosti napraviti dobar statistički pregled o ženama preduzetnicama u našoj makro regiji, kako bi se podaci objedinili i bili realni, te da je i od suštinskog značaja koristiti izvore iz raznih nacionalnih agencija.

– Mi znamo da su aktivnosti u oblasti ženskog preduzetništva puno pretrpjele zbog restrikicja izazvanih kovid pandemijom, zato smatram da treba svi da postanemo svjesni važnosti tačnih podataka o preduzećima koje vode žene – poručio je on.

Ključne teme Kongresa bile su osnaživanje žena za razvoj poslovanja, s posebnim naglaskom na njihovu ulogu u STEM područjima, i rušenje tradicionalnih rodno uslovljenih prepreka na radu.

Tokom skupa održane su panel diskusije na teme „Žensko preduzetništvo u Jadransko-jonskoj regiji“, “ „Važne inicijative za razvoj ženskog preduzetništva“, „Žene u STEM industriji, prevazilaženje tradicionalnih rodno uslovljenih radnih barijera“.

Jačanje ekonomske saradnje sa Regijom Markom

U toku Kongresa, predsjednica Privredne Komore Crne Gore dr Nina Drakić i predsjednik Privredne Komore Regije Marche Đino Sabatini potpisali su Memorandum o razumijevanju.

Osnovni cilj ovog sporazuma je jačanje ekonomske saradnje i poslovnog rasta kroz razmjenu informacija i najboljih praksi, podršku preduzetništvu kroz prekogranične aktivnosti i razvoj inovativnih projekata u oblastima zelene i digitalne tranzicije, sa posebnim naglaskom na energetsku efikasnost, obnovljive izvore energije i održivu mobilnost.

Ova saradnja otvara vrata za međusobnu korist u oblastima ekonomije, trgovine, znanja i poslovanja, i obećava stvaranje novih mogućnosti za rast i razvoj.

Memorandum predstavlja značajan korak naprijed u jačanju veza između crnogorskih i italijanskih preduzeća, što će im omogućiti da ostvare koristi od ovog strateškog partnerstva.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *