Cijene nafte skočile 4 posto nakon širenja sukoba na Bliskom istoku

Dodajte komentar

Cijene nafte skočile su 4% kako se sukob između Izraela i Hamasa produžio u treći dan nakon iznenadnog napada na Izrael od strane palestinskih militanata Hamasa.

Globalna referentna vrijednost Brenta u ponedjeljak je porasla za 4,53% na 88,41 USD po barelu, dok su terminske cijene američke West Texas Intermediate porasle za 4,69% na 88,67 USD po barelu.

U subotu u zoru tokom velikog jevrejskog praznika, palestinska militantna grupa Hamas pokrenula je višestruku infiltraciju u Izrael – kopnom, morem i vayduhom koristeći paraglajdere. Napad je uslijedio nekoliko sati nakon što su hiljade raketa poslate iz Gaze u Izrael.

U vrijeme objave, najmanje 700 Izraelaca navodno je ubijeno, prema NBC Newsu. U međuvremenu, palestinsko ministarstvo zdravstva zabilježilo je dosad 313 smrtnih slučajeva.

Iako dolazi do skoka cijena sirove nafte, analitičari vjeruju da će to biti brza reakcija i vjerovatno privremena.

“Da bi ovaj sukob imao trajan i značajan uticaj na tržišta nafte, mora postojati trajno smanjenje snabdijevanja ili transporta nafte”, rekao je Vivek Dhar, direktor istraživanja rudarstva i energetskih dobara Commonwealth Bank.

“Inače, a kao što je istorija pokazala, pozitivna reakcija na cijenu nafte obično je privremena i lako je nadjačaju druge tržišne sile”, napisao je u dnevnoj bilješci. Sukob ne dovodi u opasnost nijedan glavni izvor snabdijevanja naftom, dodao je.

Nijedna strana nije veliki naftni igrač. Izrael se može pohvaliti s dvije rafinerije nafte s ukupnim kapacitetom od gotovo 300.000 barela dnevno. Prema američkoj Upravi za energetske informacije, zemlja se može pohvaliti da “gotovo nema proizvodnje sirove nafte i kondenzata”. Na sličan način palestinski teritoriji ne proizvode naftu, pokazuju podaci EIA-e.

Međutim, sukob se nalazi na pragu ključne regije za proizvodnju i izvoz nafte za globalne potrošače.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *